Държавният секретар Рекс Тилърсън даде заден от идеята за военно решаване на корейската криза и призова за започване на мирни преговори

Американският поход срещу Северна Корея достигна до своя логически край – Вашингтон в прав текст призова Пхенян да седне на масата за преговори. В продължение на месеци администрацията на Доналд Тръмп безрезултатно нагнетяваше напрежението на Корейския полуостров с желанието да принуди севернокорейския режим и неговите китайски съюзници да отстъпят пред американските искания. Войнстващата риторика на президента Тръмп, концентрацията на войски на САЩ в региона и серията от военни маневри и учения целяха да увеличат залога в хазартната корейска игра. С вдигането на градуса на напрежението Съединените щати получиха възможност да усилят натиска към Пекин, поставяйки китайските власти в положението да се оправдават за действията за своя неразумен „младши съюзник”. От Поднебесната империя и режима на Ким Чен Ун постоянно се искаха отстъпки, а над главите на азиатските страни се размахваше мечът на противоракетната система THAAD. Срещу разполагането ѝ решително се противопоставят китайци (а и руснаци) от жизненоважни съображения за национална сигурност.

След няколко месеца на заплахи, военни учения и изстрелване на ракети от двамата вождове Ким Чен Ун и Доналд Тръмп стана очевидно едно – никой няма да отстъпи, а нагнетяването на напрежението е безрезултатно. Идеята за морска блокада и жестоки икономически санкции на Доналд Тръмп не срещна подкрепата на Москва и Пекин. Руският външен министър Сергей Лавров рязко разкритикува САЩ, че провокира Пхенян и обяви, че няма да има повече санкции срещу режима на Кин Чен Ун в Съвета за сигурност на ООН. Роля за смяната на американската позиция предизвиква и още едно събитие – Олимпийските игри в Южна Корея през февруари 2018 г. Ако политическата линия се запази, то игрите ще преминат в предвоенна атмосфера, а Доналд Тръмп и неговата администрация ще излязат виновни за провала на Олимпиадата, което те съвсем не искат. Американската стратегия попадна в задънена улица и администрацията започна подготовка за мирни преговори. Така във вторник, 13 декември, дойде преломният момент. В изказване пред Атлантическия съвет държавният секретар Рекс Тилърсън заяви, че САЩ не се опитва да смени режима в Северна Корея и потвърди, че цел пред Вашингтон е Пхенян „да седне на масата за преговори”. „Готови сме да говорим с тях, когато поискат”, потвърди промяната в американската позиция Тилърсън, като уточни, че това може да стане без предварителни условия от американска страна. „Нека просто се срещнем. Може да поговорим за времето, ако искате. Може да обсъдим дали масата е кръгла или квадратна. Можем ли за начало да се срещнем лице в лице и просто да поговорим?”

Загубата в играта на нерви отваря изцяло нова страница в севернокорейската криза. Наскоро Пхенян обяви, че е приключил работата по изграждане на своите рекетно-ядрени сили. Вече е ясно, че Ким Чен Ун разполага с ядрени ракети, достигащи територията на САЩ. Въпреки че програмата не е закрита, севернокорейският режим може спокойно да даде пауза и да пристъпи към преговори. В новия преговорен процес между САЩ, от една страна, и Северна Корея и нейния старши брат от Китай, от друга, ролята на посредник вероятно ще се падне на Русия. Реакцията от руската столица на изявлението на държавния секретар Рекс Тилърсън не закъсня: „Подобни конструктивни заявления са много по-удачни от конфронтационната риторика, която слушаме досега”, каза говорителят на руския президент Дмитрий Песков. Ролята на Москва в урегулирането на кризата ще бъде ключова. Русия не е военен съюзник на Пхенян, но се ползва с голямо уважение и доверие в Северна Корея. Ким Чен Ун и неговите приближени разбират, че руската позиция в никакъв случай няма да бъде проамериканска. Американците пък си спомнят конструктивната руска роля в хода на преговорите за иранската ядрена програма и знаят, че Кремъл е заинтересован от успокояване на обстановката. Този вероятен сценарий се потвърждава от хода на събитията в последните дни. В четвъртък, 14 декември, американският президент Доналд Тръмп потърси телефонен разговор със своя руски колега. Основна тема в разискванията между Путин и Тръмп е била кризата в Северна Корея и начините за нейното решаване, стана ясно от изявленията в Белия дом. Идва ли време за успокояване на Корейския полуостров или това е заучен ход на американската администрация ще стане ясно в близките дни. Развръзката е близо.