Близкоизточната визита на новия държавен секретар на САЩ Майк Помпео даде тласък на напрежението между Иран и Запада

Майк Помпео е на тридневно посещение в Близкия изток, което има за цел да консолидира подкрепата на близкоизточните съюзници на САЩ. Това се случва в момент, в който САЩ подготвят нови санкции срещу Иран, заради ядрената му програма. В Саудитска Арабия, която е първата спирка от регионалната визита, американският държавен секретар бе посрещнат от министъра на външните работи Адел ал-Джубейр. Помпео се срещна и със саудитския крал Салман. Новият държавен секретар на САЩ обвини Иран за дестабилизирането на Близкия изток, чрез изразяването на подкрепата си за Башар Асад. Разногласията между Вашингтон и Техеран се засилват, тъй като иранската страна отказва да направи по-нататъшни отстъпки по отношение на ядрената си програма. В отговор на нападките на Помпео, иранският президент Хасан Рухани заяви: „Иран няма да приеме никакви рестрикции, които излизат извън поетите ангажименти”.

Миналата седмица Иран обяви, че спира да използва американския долар при международните си сделки и призова страните от цял свят да се обединят срещу „тормоза” на САЩ.

След телефонен разговор с френския си колега Еманюел Макрон, иранският президент се зарече, че ядрената сделка не подлежи на повече обсъждане. От Елисейския дворец лансираха по-оптимистична оценка на проведения разговор и подчертаха, че двамата лидери са обсъдили споразумението и са стигнали до разбирането, че то трябва да бъде запазено. Френската страна посочи, че и други теми „от първостепенно значение” са били предмет на разговор, като ракетната програма на Иран.

Новият държавен секретар на САЩ и бивш шеф на ЦРУ е известен като „ястреб” и отявлен противник на Иран. По думите му, след подписването на ядрената сделка Ислямската република е започнала „да се държи лошо”, позовавайки се на проведените опити с балистични ракети и участието на страната на Башар Асад във войната в Сирия. Вероятно с визитата си Помпео има намерение да направи обществено достояние своята силна подкрепа за най-големите противници на Иран в региона, което на свой ред да нажежи обстановката в Близкия изток в следващите седмици. Президентът Тръмп заплаши, че ще „скъса” споразумението, подписано през 2015 г., описвайки го като „най-лошото досега” и призова Великобритания, Германия и Франция да поправят „сериозните си пропуски”.

Обиколката на новия държавен секретар продължи в Израел, където вчера той проведе среща с Бенямин Нетаняху, продължила около два часа. На последвала пресконференция Майк Помпео заяви, че САЩ стоят редом до Израел в борбата му срещу Иран.

По думите на Нетаняху „Иран трябва да бъде спрян. Иранската разработка на ядрено оръжие трябва да бъде спряна. Неговата агресия трябва да бъде спряна”, и добави, че най-голямата опасност, която грози света, е „бракът между войнстващия ислям и ядреното оръжие, и по-конкретно, опитите на Иран да се сдобие с ядрено оръжие”.