Белият дом е взел решение да спре да предоставя военна помощ на Украйна и на някои други страни, като вместо това ще предлага заеми. „Променяме няколко от чуждестранните военни програми, които от директни грантове ще започнат да предоставят заеми”, заяви Мик Мълвейни, директор на Службата за управление и бюджет към Белия дом. Намаляването на програмите в Държавния департамент донякъде има за цел да покрие увеличаването на военните разходи.

Наскоро президентът Доналд Тръмп предложи през 2018 г. САЩ да харчат с 29,1% по-малко, или с 11,5 млрд. долара по-малко, за Държавния департамент и за „други международни програми” в сравнение с 2017 г. Това включва програми за военна помощ, тъй като Държавният департамент решава кои страни да получат финансирането.

Безвъзмездната военна помощ ще бъде намалена за десетки страни, включително и за Украйна. От 2014 г. насам страната получи няколко пратки с американско „несмъртоносно” военно оборудване, включително радиооборудване, оборудване за наблюдение и десетки застаряващи бронирани автомобили „Хъмви”. Освен това, Вашингтон поддържа програма за обучение на украински войници, които се борят с въоръжените бойци в отцепилия се регион Донбас.

Тази фискална година американският конгрес отпусна на Украйна около 560 милиона долара пo различни програми за подпомагане, включително за военна помощ и сигурност. Размерът на помощта е намалял наполовина спрямо предходната година. За сравнение, военната помощ за Израел и Египет ще остане непроменена. Това са близки съюзници на Америка в Близкия изток, които получават най-много военна помощ от САЩ. По-голямата част от безвъзмездните средства, които се предоставят чрез Програмата за чуждестранно военно финансиране (FMF), отиват при Израел, Египет, Йордания и Ирак. Помощта за Пакистан ще бъде значително намалена. Така че близкоизточните съюзници получават лъвския пай.

Наистина, САЩ няма строго дефинирана стратегия по отношение на Украйна, но сглобяването на наличната информация спомага за това да се види каква е преобладаващата тенденция. Защо Украйна е в списъка на страните, за която ще има съкращения на чуждестранната помощ? Нали Киев беше любимото дете на Вашингтон? Свършиха ли добрите времена?

Американската администрация знае какво прави. Програмите за заеми са под контрола на Комисията по бюджетните кредити към Сената на САЩ. И първото, което прави, е да изследва нивото на корупция в страна, която заема средствата, както и да проучи други параметри. Трябва да има гаранции, че ако страната, която получава средствата, не успее да спази финансовите си задължения, САЩ ще получат дял в държавните предприятия на длъжника. Неспособността на Украйна да постигне напредък в борбата с корупцията води до разочарование и раздразнение сред онези, които желаят да ѝ подадат ръка. Решението на американската администрация отразява тази тенденция.

При срещата с руския външен министър Сергей Лавров в Белия дом на 10 май, президентът Тръмп даде да се разбере, че не е особено загрижен за военните действия в източната част на Украйна. Президентът просто не им придаде особена важност. Явно Украйна не е толкова важна, колкото е била по време на управлението на Обама.

Неотдавнашното пътуване на Доналд Тръмп в чужбина показва, че той се интересува повече от Близкия изток и вярва, че конфликтът в Украйна е европейски проблем, с който трябва да се борят германците и французите. Освен това, преминаването от безвъзмездни грантове към заеми ще накара Украйна да изпадне в зависимост от Съединените щати, тъй като малко други доставчици на оръжие са готови да се конкурират с тях и да доставят на Украйна както оръжие, така и несмъртоносно оборудване.

През март украинският парламент прие проекторезолюция номер 6111 относно призива на Върховната рада (парламента) на Украйна в Конгреса на САЩ по отношение на гаранциите за сигурност. Тя поиска на Киев да бъде предоставен статут на привилегирован партньор, заедно с 16 страни, които имат статут на големи съюзници, които не са част от НАТО – Австралия, Египет, Израел, Япония, Южна Корея, Йордания, Нова Зеландия, Аржентина, Бахрейн, Филипините, Тайланд, Кувейт, Мароко, Пакистан, Афганистан и Тунис. Към Тайван „трябва да се отнасяме така, сякаш е бил посочен за основен съюзник, който не е член на НАТО”. Статутът предоставя разнообразни военни и финансови предимства, които в противен случай не могат да бъдат получени от страни, които не са членки на НАТО. Молбата на Украйна беше игнорирана.

Сега e очевидно, че САЩ не смятат Украйна за достатъчно важна, за да ѝ предоставят каквато и да било значителна помощ, било то военна или икономическа. Киев не е в списъка с приоритетите във външната политика на САЩ. Тръмп има нужда от резултати в борбата срещу ислямския фундаментализъм. Ситуацията в Донбас няма връзка с президентските рейтинги, а събитията в Близкия изток имат. Помните ли огромната оръжейна сделка, която американският президент току-що подписа със Саудитска Арабия, и обявените планове за създаване на арабски еквивалент на НАТО? В сравнение с него, съюзът с Украйна е по-скоро главоболие, от него няма полза.

Дори и да не беше така, корупцията и липсата на реформи поставиха под въпрос ефективността на всяка помощ, която се предоставя на тази страна. Не е случайно, че Тръмп предлага помощта от страна на Американската агенция за международно развитие (USAID) за Украйна да се намали с 68,8%. Според „Прозрачност без граници” (Transparency International) „Украйна губи последната възможност да демонстрира пред света ефективността на своята програма за борба с корупцията. Безнаказаността на най-корумпираните представители на предишния режим и политическият натиск върху новоразработените антикорупционни институции е от огромно значение за международната общност”.

САЩ изглежда са прекосили точката, от която няма връщане във взаимоотношенията със своя партньор. Други държави – членки на НАТО, също оказват много ограничена помощ, тя се свежда главно до малки пратки от допълнително оборудване. Литва е единственият член, който може да доставя смъртоносно оръжие, но не може да предложи много в чисто практически план. Украйна се провали в опита си да получи значителна военна и икономическа помощ от САЩ и Запада като цяло. Тя е изпаднала в немилост и вече никой ѝ няма доверие. Това се потвърждава от факта, че Киев е изправен пред сериозни затруднения по пътя към получаване на заеми от Международния валутен фонд.

Да бъдеш враждебно настроен към Русия не е достатъчно, за да продължиш да бъдеш плюшена играчка в ръцете на Запада. Това не може да продължава вечно. Западът се уморява от Украйна и от нейните безкрайни проблеми. Киев не си е вдигнал пръста да ги разреши толкова години наред. Решението на САЩ да бъде заличена Украйна от списъка на страните, които получават безвъзмездна помощ, е много сериозно предупреждение. Киев трябва спешно да преразгледа своята вътрешна и външна политика или да се сблъска с последствията.

Източник: Strategic Culture

Автор: Алекс Горка

Превод: Десислава Пътева