Американското разузнаване е подценило военните способностите на Пхенян, което води до преминаване на стратегическата инициатива на полуострова в ръцете на Кин Чен Ун

КНДР и Република Корея проведоха първите официални телефонни разговори от 2015 г. насам. Инициатор на дипломатическата маневра стана севернокорейският вожд Ким Чен Ун, който в своето половинчасово новогодишно обръщение за пръв път демонстрира желание за преговори със Сеул. Думите му послужиха като повратен момент в продължилата цяла година тенденция за покачване на напрежението. Рязкото затопляне в отношенията между двете страни повлече след себе си цяла лавина от събития. Северна Корея обяви, че възстановява горещата военна линия със своите южни съседи, а Южна Корея от своя страна предложи съживяване на военните преговори между двете страни и обмисля временно вдигане на някои от санкциите срещу Пхенян. Във вторник, 9 януари, се проведоха първите официални разговори между двете корейски държави, които завършиха с новината, че Северна Корея ще участва в започващите след броени дни зимни Олимпийски игри в южнокорейския град Пьончан. В състава на севернокорейската делегация се очаква да присъстват не само спортисти, но и високопоставени представители на режима в Пхенян.

Новината за свалянето на напрежението на Корейския полуостров беше посрещната радушно от международната общност, но срещна хладното отношение на Вашингтон. Съединените щати, разполагащи с 30 хиляди военнослужещи в Южна Корея, претърпяха крупен външнополитически провал и губят стратегическата инициатива. Още със своето новогодишно слово севернокорейският лидер Ким Чен Ун даде тон за разбирателство с Южна Корея, но не изпусна случая да размаха пръст на Вашингтон като напомни, че „ядреният бутон постоянно се намира на масата“ до него. Хитрата комбинация, която разигра Пхенян в последните няколко години, оставя САЩ в трудна позиция. В продължение на месеци Северна Корея работеше над своите ракетни и ядрени сили и съумя да внедри системи, способни да нанесат ядрен удар върху територията на САЩ – мощен възпиращ фактор, който гарантира до голяма суверенитета на Пхенян срещу атака от Вашингтон. Паралелно с това Ким Чен Ун демонстрираше решителност, която нагнетяваше допълнително напрежението. След като вече получи важни стратегически позиции в кризата с придобиването на модерни ядрени и ракетни технологии, Пхенян получи инициативата на полуострова и може да постави Вашингтон в сложна ситуация като започне политика по деескалация на напрежението.

Звучи невероятно, но Северна Корея изглежда е надхитрила американските разузнавателни служби, твърди в своя статия от началото на годината New York Times. Според изданието разузнавателните източници са били жестоко заблудени. От ЦРУ и другите служби са докладвали, че от изстреляните през 2016 г. осем ракети със среден обхват на действие седем са избухнали или са се разпаднали по време на полета, което се дължи на саботажната програма на президента Обама. Северна Корея, твърдят американските служби, е осъществила пет подземни теста, които са дали основание на експертите във Вашингтон да заключат, че режимът се намира години назад в своето развитие и няма да може да създаде водородна бомба. Оказва се, че Пхенян умело е заблудил щатското разузнаване за своя военен капацитет и няколко месеца по-късно вече разполага с мощни ракетни и ядрени технологии. Пентагонът не е оценил правилно заплахите (в обратния сценарий неминуемо би последвал военен удар срещу Пхенян), а днес режимът разполага със средства за нанасяне на неприемливи щети на САЩ, които поставят под съмнение адекватността на военна кампания срещу Северна Корея. Проблемът на американските служби е, че са предвиждали това да се случи след десетилетия, посочва New York Times и определя грешката като един от най-големите провали на ЦРУ в историята му. Този пропуск помага да се разбере объркването и противоречивите сигнали, идващи от президентската администрация в разгара на кризата, продължава изданието.

Администрациите на Доналд Тръмп и Барак Обама публично си прехвърлят вината за грешката. Самият Тръмп говори, че е наследил „каша“ в Северна Корея, изтъквайки предупреждението на Обама при смяната на властта, че Северна Корея ще се превърне в заплаха за американската национална сигурност. Независимо от това чия е вината, придобиването на ядрено оръжие с възпиращ потенциал за Щатите, поставя Корейския полуостров в нова ситуация. Инициативата преминава в ръцете на Ким Чен Ун, който получава по-широко поле за маневриране. Свидетели сме на опити на Пхенян да отслаби влиянието на Вашингтон в своята южна съседка.

Целта на Ким Чен Ун е да „вбие клин“ между САЩ и Южна Корея, но Вашингтон няма да допусне това, заяви на брифинг говорителят на Държавния департамент Хезър Науърт. В крайна сметка Съединените щати са напълно прави в опасенията си, че маневрата на Пхенян не е свързана толкова с мирните преговори, колкото с усилията на Северна Корея и Китай да изтласкат САЩ от Корейския полуостров. В опитите си да отдалечат южнокорейското политическо ръководство от Доналд Тръмп двете държави вероятно ще предложат сваляне на напрежението и засилване на икономическите и транспортните връзки между Севера и Юга. Реагирайки нервно на взаимните корейски преговори американската дипломация призна, че едва ли би могла да има сериозна роля в процеса, но предупреди Сеул, че САЩ не вярват, че „Ким Чен Ун е честен и може да му се има доверие“.