Правителството на Башар Асад в Сирия е отхвърлило предложение на подкрепяните от САЩ кюрдски сили да разположи свои войски в района на Африн, за да противодейства на турската военна операция в Северна Сирия, информират арабски медии. Според източници от сирийската армия, цитирани от RT, между правителството и кюрдите са водени преговори, които са завършили без резултат, след като кюрдските сили са отказали да предадат оръжията си.

В четвъртък арабската информационна агенция Al Mayadeen съобщи, че правителствената армия е постигнала споразумение с подкрепяните от САЩ сирийски кюрди да влезе в района на Африн и да отблъсне турската офанзива. Малко по-рано заместник-министърът на външните работи на Дамаск Файсал Микдад призова всички кюрди и араби да се противопоставят заедно на турската агресия, наричайки Африн „неразделна част от Сирийската арабска република”. Новината за постигане на споразумение беше потвърдена и от други източници, но последните събития оставят все по-малък шанс за сделка, при която сирийското правителство да възстанови суверенитета си върху кюрдския анклав.

Турската военна операция в сирийската област Африн, която стартира на 20 януари, изостри отношенията между Анкара и нейния основен военнополитически съюзник –САЩ. Турция настоява Вашингтон да прекрати подкрепата си за кюрдските въоръжени формирования, които страната разглежда като заплаха за своята национална сигурност. Турската интервенция в Северна Сирия се движи с променлив успех и все още не е постигнала преломна военна победа. Президентът Реджеп Ердоган заплашва да разшири операцията и в други райони контролирани от кюрдите, какъвто е Манбидж. Съединените щати завиха, че нямат намерение да прекратят помощта си за кюрдите в Северна Сирия и предупредиха Турция за потенциална „остра реакция” в случай, че предприемат последващи военни действия. В отговор Ердоган заяви, че „тези, които казват, че ще реагират остро, очевидно никога в живота си не са получавали османски шамар”.