Холандското разследване на свалянето на самолета на Малайзийските авиолинии през 2014 г. излезе с доклад, който обвинява Русия за трагедията. То подхожда със същото пренебрежение към справедливия процес, както е в случая с отравянето на Скрипал. Не се представят никакви достоверни доказателства. Повдигнатите срещу Русия обвинения до голяма степен се основават на твърдения и догадки. И въпреки сериозните последствия за нея, Русия не е допусната да прегледа документацията по случая, така че да може да аргументира своята защита.

Това далеч не влиза в рамките на стандарта за справедлив съдебен процес. По ирония на съдбата, точно Западът, който има претенцията да бъде образец за правна система и спазване на законите, е автор на този сценарий. Всичко това прилича на инквизиция, в която виновният е виновен по презумпция и наказателното преследване върви в полза на обвиняващата страна.

След почти 4-годишна работа Съвместната следствена група излезе с изчерпателни заключения за самолетната катастрофа. На 17 юли 2014 г. полет MH-17 на Малайзийските авиолинии от Амстердам за Куала Лумпур се разби, преминавайки през въздушното пространство на Източна Украйна. Всички 298 души на борда на самолета загинаха. Повечето жертви бяха холандци, малайзийци и австралийци.

Обяснението, че самолетът е паднал вследствие на удар от ракета земя-въздух е съвсем правдоподобно. Големият въпрос обаче е кой е изстрелял тази ракета, като се има предвид, че по това време Украйна бе сцена на ожесточени военни действия между подкрепяния от Запада режим в Киев и проруските бунтовници.

Медиите и правителствата на запад директно обвиниха проруските бунтовници. Някои медии хвърлиха персонално вината за трагедията върху президента Владимир Путин. Русия категорично отрече да има каквато и да било връзка с инцидента. Всъщност Москва изрази подозрение, че украинските въоръжени сили са изстреляли ракетата. Бунтовниците в района на Донбас отново потвърдиха тази седмица, че не са отговорни за самолетната катастрофа и че не разполагат с подобни технологии за въздушно нападение.

Съвместната група за разследване разкри, че използваното оръжие е установката „Бук“, съветско производство. Тази седмица разследващите драматично повдигнаха градуса на напрежението като обявиха, че ракетата е изстреляна от руската зенитна бригада, разположена в Курск, Югозападна Русия. Следователският екип, който е ръководен от холандската страна, твърди, че 53-та зенитна бригада на Руската федерация е транспортирала системата „Бук“ през границата на територията на Украйна. Според него, конвоят се е завърнал обратно в Русия, скоро след свалянето на самолета. Холандският екип оставя открехната възможността ракетата да е изстреляна от Украйна, но изводът за вината на Русия си остава. Също както при аферата с предполагаемото отравяне на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и неговата дъщеря, по случая с полет MH-17 още от самото начало се подхожда с предубеждението, че Русия е виновна. Само няколко дни след отравянето на Скрипалови в Солсбъри, британското правителство хвърли вината, че Русия е извършила опита за убийство. Британските власти така и не представиха доказуеми свидетелства на своите сензационни твърдения. Номерът е да издадеш присъдата „виновен“, преди да е започнал справедлив процес по казуса. Същото е и в случая с катастрофата на MH-17. От самото начало на Русия и подкрепяните от нея бунтовници беше залепен етикетът „виновни“. И всички последвали действия очевидно имат единствената цел да „докажат“ първоначалното заключение. Налице е и друга прилика – руските разследващи са изключени от международното разследване на фактите. Оглавяваната от Холандия Съвместна група за разследване е силно зависима от разузнаването на НАТО. Още по-обезпокоителното е, че режимът в Киев, който би следвало да се разглежда като една от заподозрените страни, бе допуснат да вземе участие във формулирането на констатациите от доклада. Това е невероятна пристрастност, особено като се има предвид желанието на Киев и неговите поддръжници от НАТО да хвърлят вината върху Русия или проруските бунтовници.

В отговор на доклада президентът Путин съвсем уместно заяви, че Русия не може да приеме обвиненията, защото й е бил отказан достъп до следствените документи. Руският президент обаче отбеляза, че Руската федерация е склонна да участва в един открит и прозрачен процес.

И отново, това е аналогично на случая „Скрипал“. Москва многократно предлага да се проведе съвместно разследване и да допринесе за изясняването на това какво точно се е случило с бившия шпионин и неговата дъщеря. Но британските власти непрекъснато отказват включването на руски следователи. Колкото до липсата на сериозни доказателства, британците аргументират тенденциозните си твърдения спрямо Русия най-вече с предполагаемото идентифициране на химическо оръжие, произведено от Съветския съюз. В случая с полет MH-17 холандските разследващи обосновават обвиненията срещу Русия с факта, че установката „Бук“, свалила самолета, е съветско производство. Това е доста разтеглива генерализация. Режимът в Киев разполага със системата „Бук“ още от времето преди 1991 г., когато Украйна бе съветска република. Има изключително голяма вероятност украински военни да са изстреляли ракетата, свалила самолета. Всъщност тази седмица руските военни заявиха, че моделът на „Бук“, представен във видео-материалите на холандската полиция, датира от 1991 г. Ако случаят е такъв, тогава човек би следвало да се запита защо една модерна руска бригада би изстреляла сравнително стар модел ракета, както се твърди в доклада на Съвместната група за разследване.

От руското министерство на отбраната заявиха: „Един от аргументите, който разследващите използваха, за да обосноват обвиненията си за участие на руски военни, бе част от двигателя на ракета „Бук“, представен на пресконференция. Серийният номер недвусмислено показва, че двигателят е произведен в Съветския съюз през 1986 г.“

Освен безпрецедентното отстраняване на Русия от разследването на трагедията, случила се по собствената й граница, Съвместната група за разследване подмина някои потенциално повратни данни, като например записи от радарните и други въздушни комуникации. Освен това Съвместната група не проучи въпроса защо киевските власти, които контролират авиационните маршрути, са допуснали преминаването на злополучния самолет през територия, която по онова време бе зона на военни действия. Washington post написа: „В четвъртък разследващите представиха само вече известни видео и фотографски свидетелства в подкрепа на своето заключение, че ракетата е била изстреляна от руската противовъздушна отбрана. Част от тях вече бяха показани от частната разузнавателна компания Bellingcat. Но международният разследващ екип заяви, че заключенията са независими и че разполага с допълнителна информация в тяхна подкрепа, които обаче ще обяви само на бъдещи съдебни заседания“. Изненадващо признание! Става дума за „вече известни видео материали“ за предполагаемото транспортиране на „Бук“, които едва ли биха могли да докажат тежките обвинения срещу Русия. Позоваването на източници като Bellingcat също е доста обезпокоително. Тази „експертна група“ от аматьори, базирана в Англия, под ръководството на Елиът Хигинс, е известна с колаборацията си със западните военни разузнавания при създаването на мита за жестокостите на руската и сирийската страна. В компанията Bellingcat  са специалисти в разпространението на фалшиви видеа, използвани от „Белите каски“. Всяко нещо, на което Bellingcat поставя името си, трябва да се третира с насмешка, а не с уважение, както направиха холандските разследващи. Освен това, забележете как Съвместната група за разследване обявява, че разполага с „допълнителна информация“, която ще представи при бъдещ процес. Това е неприемливо и хвърля тежки обвинения и подозрения спрямо Русия, които в момента се аргументират единствено със съмнителни видеа. Още повече, холандското и австралийското правителства бързат със заплахите срещу руското правителство и искат Москва да изплати финансова компенсация за нанесените щети на семействата на жертвите.

Подобни безразсъдни и враждебни позиции създават нов геополитически конфликт с Русия, който се основава на предубеждения и слухове. След самолетната катастрофа през 2014 г., САЩ и ЕС наложиха строги икономически санкции срещу Русия, преди да има каквито и да е доказателства. Идеята на доклада от тази седмица е да бъдат наложени още санкции.

Подобно на случая със Скрипал, в резултат на който 150 руски дипломати бяха изгонени от редица държави само и единствено заради обвиненията на Великобритания, сега Западът с помощта на медиите иска отново да нарочи Москва за виновна за трагедията с MH-17, без доказателства и справедлив съдебен процес. Същото може да се каже и по отношение на много други антируски медийни кампании – намесата в изборите в САЩ, олимпийския допинг скандал, кибератаките, агресията срещу Европа, посегателствата в Сирия и така нататък, и така нататък.

Тук няма никаква справедливост. Има единствено и само крайна и непоколебима провокация спрямо Русия.

Източник: Strategic Culture

Превод: Антоанета Киселинчева