Публикуваме текст, изпратен в редакцията на списание a-specto от д-р Огнян Гърков, извънреден и пълномощен посланик на Република България в Чешката република (1996-1999) и в Словакия (2006-2010).

От октомври 2017 г. е медийно достояние, че Сорос е прехвърлил като дарение 18 млрд. долара на фондациите „Отворено общество“ (ФОО), мрежа от 39 взаимосвързани експозитури в третия свят или в „по-свежи /кандидат-/демокрации”. Така ФОО стана третата  по големина неправителствена организация (НПО) след фондациите „Бил и Мелинда Гейтс“ и The Wellcome Trust (на британския фармацевтичен магнат Хенри Уелкъм). И втората по мощ „филантропска организация в САЩ” след онази на Гейтс (според New York Times). Различията между НПО-тата с нестопански цели са огромни: тези на Гейтс са ангажирани с реални хуманни дейности в Африка и в други нуждаещи се от помощ страни, докато ФОО се оприличават като твърд юмрук на лобисти, с които се финансира сектора с нестопански цели, толерират неинтегрируеми от векове общности, разпалват се революции, индуцира се износ на шатски ценности, манипулират се промени на правителства, корумпират се европейски депутати.

Според уебсайта aeronet.cz от 08.12.2017 г., през септември 2017 г. Сорос открил банкова сметка в УниКредит, Прага. През следващите месеци се очаквало масово прехвърляне на Соросови капитали от Лондонското Сити в банки в чешката столица. Предполага се, че работодателят или спонсор и на рояци хипердемократично пре-настроени съотечественици е превеждал значителна част от имотните си активи от САЩ на Острова в НПО-та с нестопански цели, за да си спести плащания на данъци.

Инфо-източници на aeronet.сz не изключват опцията в близко време борсовият „играч-шампион”, инжектирал и личен капитал край Вълтава, да го използва за атака срещу чешката крона, щом или ако Прага бъде притисната от Брюксел да приеме за национална валута еврото. През 1992 г. нееднозначно оценяваният общественик и философ на глобалистичната финансова дейност игра ycпeшнo cpeщy паунда c 10 млрд. долара, използвайки излизaнeтo на Обединеното кралство oт Eвpoпeйcĸия вaлyтeн мexaнизъм и спечели 1 млрд. долара. Преди 15 месеца той пpeдyпpeди, чe щe нacтъпи „чepeн пeтъĸ“ зa финaнcoвитe пaзapи, aĸo в Кралството глacyвaт зa излизaнe oт EС. И паундът действително oтбeлязa нaй-гoлeмия cи cпaд след 31 гoдини. Изглежда, чe „демократ-благотворителят“ търси oтнoвo тих пристан след Брекзита в стабилна държава-членка на Евросъюза, нечленка на еврозоната. Защото банковият надзор на Брюксел е извън дискрецията на Чешката република и на Чешката национална банка. Последната е под опеката на Лондон и на Bank of England, която е изцяло под контрола на един от двата най-добре известни банкерски родове в Щатите и в света. Както и митичните Соросови владения. По същите причини Сорос поддържал авоари на свои НПО в Лондон. Но и след Брекзита той явно желае да остане в ЕС, където Великобритания губи влияние.

Евроконспиратори вещаят, че бягството на Соросови „инвестиции“ в Централна Европа е част от координиран процес в подготовка за реализация на проекта за федерализиране на  Eвpoпeйcĸия съюз. Реанимиран от Макрон и Меркел. За него напомни наскоро евробюрократизираният германски социалдемократ Мартин Шулц. А Сорос е клáсен футуролог – политикономист - прагматик, но с хаотична смесица от либерални и пролевичарски политически възгледи в главата. И с незаинтересовани достатъчно от бащините амбиции деца. Иначе ФОО не биха получили толкова много средства.

По-логични изглеждат предположенията за дебаркиране на Соросовата финансова артилерия в Прага на фона на борбата за запазване на рожбата му  ЦЕУ (Централно-европейския университет, Central European University), Будапеща. В духа на затягане на правилата за НПО и ислямските бегълци Виктор Орбан прецени, че ЦЕУ има нечестно  предимство пред унгарските ВУЗ-ове, защото дипломите му се признавали и в Унгария, и в САЩ. И чрез изменения и допълнения в закона за висшето образование Будапеща пожела да премахне институтите, които не предлагат аналогична учебна програма в собствената си страна. Роденият в Будапеща като Дьорд Шорош възприе Орбан като идеологически противник. Последваха „удари под кръста“ от швейцарската агенция СДА, „Бернер Цайтунг“, Дойче веле, че през 1989-90 г. Орбан финансирал учебния си престой в Оксфорд със стипендия от ФОО на легендарния хедж фондов мениджър.

В началото на политическата кариера на Вацлав Клаус Сорос го подкрепяше, през 1989-92 г. бях поне косвен свидетел. През 1991 г. възникна соросовата рожба ЦЕУ с филиали в Прага и Будапеща. След съставянето на първото правителство на Клаус унгаро-щатският виртуоз по хедж фондовeте долови неговата национална отговорност. Възникнаха принципни идеологически различия и „крепостта на либералната глобалистка мисъл в Прага“ след 1996 г. бе закрита. Клаус бе бащата на ГДП, както Орбан на Фидес – две дясноцентристки партии, но с лидери, явно нетолерантни към кредото на филантропа.

С позоваване на aeronet.cz чешки СМИ съобщиха, че през септември с.г. в същата банка в Прага открил сметка идеологическият съмишленик „княз“ Карел Шварценберг (80 г.), австро-чешки аристократ и мултимилионер (главно в недвижими имоти, земи и гори), създател на дясно-центристката партия „Топ-09“. На 25-26 януари 2013 г. на втория кръг на изборите именно той загуби от сегашния социал-демократически ориентиран президент Милош Земан с 9,6% разлика. А на 12-13 януари 2018 г. е насрочен 1-ят кръг на новите избори (2-ят би бил на 26-27 с. м.) с участие на Земан и още 8 кандидати, без австро-чеха с швейцарско гражданство, екс-председател на Международния хелзинкски комитет за правата на човека (1984-90 г.). Дори и в НС са наясно, че парите обичат тишината, та банката, Сорос и князът чевръсто опровергаха информацията на aeronet.cz. Собственикът и главният редактор били неизвестни, като че ли на другите интернет медии са широко прокламирани? Князът, обаче, когото познавам лично от 1990 г. и досега продължава да твърди публично, че „политиката му е хоби и не е встъпил в нея заради пари“. Защо ли ми звучи познато? През 1990-92 г. той бе шеф на кабинета на президента В. Хавел, по-късно: в различни 2-3 политически партии, една от които оглавяваше шест години; четири години беше сенатор, депутат в Долната камара, над пет години външен министър, от които три и вицепремиер. За тези години роденият с името Кар/е/л Ян Непомук Йозеф Норберт Бедржих Антонин Вратислав Менас принц (княз на) Шварценберг/к/ - пропускам 3 реда титли - , наследник на 300-годишния чешки благороднически клон на Шварценберговци, с приоритетно прилагане на австрийското законодателство успя да реституира оборотния за туризъм замък Орлик, още 5 замъци, доста стопански сгради и по-дребно недвижимо имущество, 4017 хектара гори (отделно са около Залцбург и Грац, в Бавария 80 ха + двореца в центъра на Виена, замък Мурау).

Идеята за преместване на ЦЕУ в Прага бе подкрепена от княза, от кандидат-президента акад. Иржи Драхош, но парадоксално за неизкушени в политическия поминък хора - и от тогавашния „де факто кандидат-премиер” Андрей Бабиш. Защото представите на двата тандема на съюзници Сорос-Шварценберг и Земан-Бабиш за чешката политика занапред са твърде различни. Съсредоточаването на соросов капитал в Прага крие капацитет за рязко укрепване на „гражданския сектор” и за съществена метаморфоза на високата политика до няколко години, на медийното пространство, в т.ч. на електронните, печатни и мрежови социални източници на информация. Сорос е „голяма риба” и за Бабиш, особено ако борсовата акула с посредничество на княза и други симпатизанти успее да се внедри сред опозиционни на АНО политици и партии чрез мощния си финансов лост, корумпиране, укрепване на „еничарския сектор“. А ако се наложи, Сорос има богат опит във финансиране на цветни революции и майдани.

Циркулира кулоарна информация за създаване на банкови сметки от Сорос с подкрепа на Шварценберг, който не е забравил поражението през 2013 г., „за събиране на средства” в подкрепа на кандидат-президентите, опоненти на Земан. Журналисти вече в прав текст зададоха конкретни въпроси в този смисъл на трима от тях. Г-н Бабиш е съветван отсега през медиите в близко бъдеще да търси парламентарна подкрепа за промени в законодателството с оглед нестопанският сектор да бъде урегулиран така, че да не може да влияе сериозно върху политическите процеси в Чешката Република. Може би като в Русия? Прехвърлянето на „предприемачески“ и финансови дейности в Прага от Сорос застрашава самия Бабиш като съюзник на Земан и неговото правителство.

В публикацията на aeronet.cz са приложени фотокопия на имуществени и властови обвързаности на ФОО и личните документи на Сорос и Шварценберг (дипломатически паспорт), в които са премахнати серийните им номера и лични цифрови идентификатори по съображения за сигурност.

Сред последните ми срещи с аристократичния братовчед на бившия ни премиер Симеон Сакскобургготски беше присъствието ми като посланик в Братислава на изява на фондация „Ян Лангош“, бивш дисидент, съратник на Вацлав Хавел, след 1989 г. с висока политическа кариера, загинал нелепо през 2006 г. На 3 или 4 декември 2007 г. фондацията за първи път връчи своята награда „за принос в борбата за отстояване на човешките права” на княза, тогава чешки министър на външните работи. В приветствията многократно му бе изказвана благодарност за честото приютяване в именията му в Австрия на дисиденти до 1989 г. Шварценберг се пошегува, че може би тези негови приятели са били очаровани от качествените червени вина в избите му. Бе споменато и че след седмица навършва 70-годишен юбилей. Дали уморен от това или от половин век по-младата си придружителка, може би и от похвалите, той се отпусна на стол на сцената. И друг път го бе правил, но щом го засекат журналисти реагира с неизменна острота: Když se kecají blbosti, tak spím (Щом се плещят глупости, ще спя!). Млада ораторка използва думи на признателност, повтаряйки „Х-пъти” името му, докато веднъж не сгреши, наричайки го Шварценегер. Избухна смях. Князът отвори очи с думите: „Ех, защо не съм с 20-30 години по-млад, като Шварценегер!“. След връчването на наградата пристъпих към Шварценберг с чаша вино. „Окуражих“ го в негов стил: „Княже, наскоро четох, че губернаторът на Калифорния Шварценегер е роден през 1947 г., т.е. е 60-годишен. Ако допуснем, че споменавания Ви юбилей е истина, имате само 10 години възрастова разлика! И просто сме гледали стари филми“. Князът се оживи  с благодарственото: „Наздраве!“. Видяхме се и със съветник на Хавел от времето на княза, като шеф на кабинет. Съветникът си спомни как президентът е успял едва след няколко дни усилия да събере екипа си на съвещание. В края князът „невинно, но искрено се удивил“ с въпрос към президента: „Вашку (умалително име за Вацлав), та нима всяка седмица трябва да се вясваме в офиса на работа?“