Историческото слово на руския президент Владимир Путин от 1 март, в което той разкри създаването на стратегически оръжия без аналог в света, влиза в дневния ред на голямата политика на Съединените щати. В сряда, 8 март, група американски сенатори начело с харизматичния Бърни Сандърс изпратиха писмо до държавния секретар Рекс Тилърсън, в което призовават Държавния департамент спешно да се ангажират в стратегически диалог с Москва. Според тях това се налага от новата ситуация, в която се намират САЩ след първомартенското изявление на Путин.

„Стратегическият диалог между САЩ и Русия е още по-спешен след обръщението на президента Путин на 1 март, в което той заяви, че Русия е създала няколко нови ядрени оръжия – включително крилата ракета и подводен дрон”, пише в писмото, подписано от американските сенатори от Демократическата партия Бърни Сандърс, Едуард Марки, Джеф Мъркли и Даян Файнщайн. Според сенаторите въпреки „значителните различия между Москва и Вашингтон по теми като „анексиятана Крим и предполагаемата намеса в президентските избори през 2016 г., Русия и Съединените щати трябва да седнат на масата за преговори. „Поради тези политически разломи, а не въпреки тях... Съединените щати трябва спешно да разговарят с Русия, за да избегнат грешни сметки и да намалят вероятността за конфликт”, смятат сенаторите от Демократическата партия.

На 1 март 2018 г. руският президент Русия Владимир Путин гръмко обяви пред целия свят създаването на революционни руски оръжия, които променят глобалния баланс на силите. В изказването си Путин подчерта, че Москва не иска да сплашва със своите оръжия, а да повлияе на САЩ да се ангажират с голямата тема за строителството на нова глобална архитектура за сигурност в един многополюсен международен ред.