Посещението на турския външен министър в България бе интересно от няколко гледни точки. Първо, проведените срещи в турското посолство с представители на ДПС. Хакан Фидан показа, че Анкара третира като „своя“ партия ДПС и не се старае да крие този факт. В противен случай турският външен министър щеше да се срещне и с представители на други парламентарно представени партии. Срещите с ДПС бяха проведени на терена на турското посолство в София, което дава техническа възможност разговорите да си останат само „между свои“. Второ, Хакан Фидан се срещна с Мустафа Карадайъ, който отдавна е извън играта що се касае до ДПС. Турският външен министър публично показа, както казват руснаците, че „Турция своих не бросает“. Лъчезарната усмивка на Мустафа Карадайъ до Хакан Фидан на публикуваната след срещата снимка, дава повод да се допусне, че за него „Анкара все още има планове“. Или само приятно го баламосва. След отстраняването му Мустафа Карадайъ имаше неадекватно поведение. После отиде в Турция и се завърна с нова „линия на поведение“. Оказа се, че след неговото ъпдейтване в нашата югоизточна съседка Мустафа Карадайъ „заобича“ още по-силно България и ДПС. Непосредствено преди пристигането на Хакан Фидан една от националните български телевизии показа Мустафа Карадайъ, за да си спомним за него. И да се убедим в силата на турското лоби в България. Трето, срещата между госта и Делян Пеевски заедно с Джевдет Чакъров имаше характер на „среща за предварителни впечатления“ казано на професионалния за Хакан Фидан език. Четвърто, срещата между турския външен министър и Мария Габриел имаше неприлично гротесков характер. Хакан Фидан е доказан професионалист на световно ниво, съчетал външнополитическа и разузнавателна експертиза. Срещу него седеше българската му домакиня, която ярко блести като лакирана евроатлантическа текезесарка, напръскана с Chanel N5 и въоръжена до зъби с набор от клиширани брюкселски алабализми. Хакан Фидан и Мария Габриел са 100%-ви проекции на актуалното състояние на турската и българската държавност. Жална ни майчица! И срам! Голям.

Турският гост не пропусна да се види с Бойко Борисов, който има от време оно многовекторна историческа дружба с Реджеп Ердоган. Въобще Турция още веднъж ни показа, че ни приема и третира като „свое ловно поле“.

Хакан Фидан направи в София много важно заявление, че Турция ще продължи да изпълнява Конвенцията от Монтрьо. Неговите думи бяха: „Ние ще продължим да изпълняваме Конвенцията от Монтрьо в пълно съответствие. За друго даже не може и да става дума“. С тази своя декларация Хакан Фидан потвърди, че Анкара, която традиционно има търкания с Вашингтон,... разваля калимерата и с британците. А те мечтаят за Черно море от минимум 200 години. Затова пък Владимир Путин скоро ще посети Турция, която е страна член на НАТО. За да се види със „своя приятел“ Реджеп, който е истински държавник.