Неподадената оставка на Борисов е стръв за власт към коалиционните партньори. Поне до балотажа… Партиите вече трудно контролират електората си. Гражданите разбраха, че и сами могат да работят за себе си.

Към 10:30 ч. на 7 ноември резултатите са почти окончателни, трендът - ясен. Румен Радев спечели първия тур на президентските избори, ГЕРБ и Цачева загубиха вота в 24 области в страната, референдумът на Слави Трифонов е на косъм да бъде задължителен. За да анализираме тенденцията, трябва да се видят не само резултатите, но и събитията от последните седмици.  

Кой каквото можа, даде от себе си в кампанията за президент и за национален референдум.

Ето малка част от всеотдайните усилия:

 - Като премиер Бойко Борисов откри всичко, което можеше да бъде открито, и докато режеше ленти, размахваше пръст като лидер на ГЕРБ: „Мислете в неделя много, защото съм казал: Не бием ли, си отиваме!”.
- В ролята „две в едно” – и премиер, и партиен лидер, Борисов беше толкова деен, че на предизборния щаб сякаш не остана голям избор в агитационните похвати. Стигна се дотам да бъде открито скромно насаждение от две туи в съчетание с бъдеща детска площадка.
- Цветан Цветанов се подстрига и мина 17 дължини в плувен басейн.
- Вицеадмирал Манушев успя да се включи в кампанията с изпълнение на песента „Руфинка болна легнала.”
- Познати лица на ГЕРБ, които Борисов не даде за кандидат-президент, защото били твърде ценни за него, казаха по няколко добри думи за Цачева в предизборния клип. Тя пък рекламира санирането на Лиляна Павлова.
- Възрастните получиха анонс за коледни надбавки и по изключение – пенсиите в неделя. Точно в деня на вота.  
- „Умните и красивите” резюмираха референдума на Слави Трифонов до въпроса „Вие, другарю, обичате ли чалгата?”
- Васко Кръпката оплака нерадостната участ на статуите на „Орлов мост”.
- Обществената телевизия БНТ информира обществото, че концертът на Слави е приключил без инциденти. И без нито един кадър от събитието.
- В последния ден на кампанията група политолози се превърнаха в топ новина с ценни съвети към електората. След едногодишно мълчание за инициативата на Шоуто те предупредиха колко опасна би могла да бъде тя.   
- Президентът припомни идващата заплаха от Москва за прогресивна Европа. И така нататък.
- За има-няма 30 дни бяха раздадени обещания като за 800, плюс заклинания, заплахи, напътствия.

Остана да виси обаче голямото обещание, дадено лично от Борисов – че ще подаде оставката си, ако Цачева не е първа на първи тур. Нещо повече – въпреки някои дребни вътрешнопартийни разногласия по темата трябва ли да се подава оставка или не, ГЕРБ изпълниха най-виртуозния пирует от създаването си до днес. В резултатите те видяха: че са първа политическа сила (защото зад Радев стоял инициативен комитет); че подкрепата за правителството е 45%; че стабилността е по-важна от обещанията; че имат най-добрия кандидат и ще го докажат на балотажа.

ГЕРБ отказват да видят падащата подкрепа и загубата на гласове.

През 2009 г., когато на гражданите се обещаваше „генерална промяна”, за партията на Борисов и Цветанов гласуваха 1 678 583 българи. През 2013 г. получиха 1 081 605 бюлетини, тоест регистрираха спад от близо 600 000 гласа. През 2014 г., след едногодишни протести, ги предпочетоха 1 072 491 граждани. През 2011 г. за Росен Плевнелиев на първи тур гласуваха 1 349 380 граждани. Сега за първи път за ГЕРБ и нейния кандидат подкрепата падна до близо 900 000 гласа. Въпреки неизброимите успехи на правителството. Въпреки заплахите, че без ГЕРБ идва политическа криза, Орешарски 2, хаос, спиране на еврофондовете или накратко апокалипсис. Въпреки мълчанието и паниката в последните дни преди референдума. Въпреки всичко това, резултатите от 6 ноември няма как да бъдат прочетени по друг начин освен като настоятелно искане за промяна.

- Промяна на модела, който издига лозунга „Работим за гражданите”, докато се знае кои са гражданите. Референдумът на Трифонов не беше друго, а избор между „ние” и „те”. Близо 3 500 000 граждани казаха „ние”.
- Промяна на унизителното положение да се слушат Началниците без оглед на загубите за страната. Загубихме шанса да спечелим влиятелното място на генерален секретар на ООН, простихме се с идеята, че България ще бъде енергиен център на Балканите, подкрепихме СЕТА без дълго умуване и с единствената ясна перспектива, че още българи ще напуснат страната с еднопосочен билет за Канада.
- Промяна в линията на натрапчива спекулация с понятията „евроатлантически ценности” и „евроатлантическа ориентация”.
- Промяна на модела, който прикрива основателни опасения за загуба на суверенитет и промяна на етническия баланс, докато раздухва страхове от Кремъл, Путин, Тръмп или дестабилизация, ако загубят Борисов, Цачева, Горанов, Бъчварова или Павлова.

Ако резултатите от 6 ноември бъдат разчетени като желание за промяна, то прогнозата за балотажа значително се улеснява и без любезното съдействие на наблюдатели, политолози, социолози и партийни лидери.  

Неподадената оставка на Борисов е стръв към официалните и неофициалните коалиционни партньори на ГЕРБ. Обещание за власт и влияние, защото правителството остава на „Дондуков” 1 (поне до балотажа). Част от реформаторите вече откликнаха, припознавайки Цачева. Опозиционната част от Реформаторския блок най-после тръгна към своя нов десен проект.

Изненадата Марешки последва пируета на ГЕРБ. За всеобщо учудване антисистемният даде рамо на… системата. Кандидатът, който се обяви за незабавна отмяна на санкциите срещу Русия, ще подкрепи вицеадмирал Манушев, въпреки че според премиера санкциите задължително следва да останат. За промяната на Марешки може да има две обяснения. Първото е, че подкрепя подгласника на Цачева по варненска линия. Второто ще го спестим.

В трудна ситуация попаднаха патриотите. Най-котиращата се тяхна позиция съвпада с тази на Румен Радев. Нещо повече – Радев има по-ясна и последователна визия за отношенията с Турция, границата и заселването на мигранти. Докато патриотите казват „ние сме против трайното заселване”, Радев настоява за отмяна на Постановление 208 на Министерски съвет. Ако официално подкрепят Цачева, патриотите ще загубят имидж, гласове, доверие и шанса да повторят резултата си на евентуални предсрочни парламентарни избори.

Ритуално политическо самоубийство едва ли ще извършат АБВ и Движение 21. Няма и защо. Резултатите показаха, че партиите вече трудно контролират електоратите си. Известен брой избиратели на ГЕРБ и РБ предпочетоха Радев. Даже в София.

Гласовете, които ще решават балотажа – тези на Каракачанов, Марешки, Трайков, Калфин, Дончева, дори Орешарски, няма да бъдат дадени по команда. Тънките сметки рискуват да се окажат без кръчмар. Понеже, независимо от крайните резултати на ноемврийския изборен маратон, гражданите дадоха знак, че и сами могат да работят за себе си.