За първи път от съществуването си ФБР губи битката

Преди 45 години в САЩ бе нашумял порнофилмът „Дълбоко гърло”. У нас не го показаха, защото в Политбюро заседаваха задръстени старци. „Междузвездни войни” показаха, а „Дълбоко гърло” – не. На това му се вика пълна липса на класова бдителност. Вместо да стреснат и отвратят населението с упадъка на нравите при капитализма, те вкараха младежта в най-вълшебната холивудска приказка и повече не успяха да я изкарат. Пак по онова време репортерът от „Уошингтън Таймс” Боб Удуърд се срещаше по тайни места със своя свърхсекретен информатор, за да получава на час по лъжичка фактите за аферата „Уотъргейт”. За по-младите напомням, че тази афера разкри, че републиканците са проникнали с взлом в офисите на предизборната кампания на демократите и че президентът Ричард Никсън е знаел и е потулвал скандала. Удуърд и съавторът му Бърнстейн дадоха на своя таен източник конспиративното име Дълбоко гърло.

СТРАХЪТ НА ПРЕЗИДЕНТИТЕ

И чак след три десетилетия публиката разбра, че Дълбокото гърло всъщност е заместник-директорът на Федералното бюро за разследвания (ФБР) Марк Фелт. Като наизлязоха мемоарите за онези събития, стана ясно, че Никсън е знаел за Фелт, но не е посмял да го пипне. А можеше. По същото време Никсън трябваше да назначи нов директор на ФБР и спокойно да му каже: „Махни този Фелт и постът е твой. Разследвай го, дай го под съд за изнасяне на секретна информация, заключи го в килия и хвърли ключа в реката Потомак!”. Но Никсън не посмя, защото Фелт бе човек на Едгар Хувър, легендарния създател на ФБР, който държеше убийствени компромати за абсолютно всеки американски политик. Ако си използвал услугите на проститутка, ФБР го знае. Ако си взел подкуп, Хувър вероятно го е заснел. Ако си мастурбирал като юноша под душа, ФБР сигурно го има документирано. По времето на „Уотъргейт” Хувър бе отскоро вече покойник, но политиците трепереха в кого са досиетата и няма ли той да ги извади всеки момент. Затова Никсън, който бе много хитра лисица, предпочете да се остави да бъде свален, вместо да се заяде с ФБР. Дявол знае какви други грехове са му тежали на съвестта. От тогава си е традиция американските президенти да треперят пред ФБР и в никакъв случай да не обиждат тази институция. Както миналата година се изрази лидерът на демократите в Сената: „Ако се заядеш с ФБР, ще ти намерят цаката за броени часове”. Имаше предвид Тръмп.

2:0 ЗА ТРЪМП

Но явно традицията вече не е това, което беше. Тръмп започна да се заяжда с ФБР още като президентски кандидат. В отговор Бюрото се зае с всички сили да го клати, че е съдействал на Русия да изманипулира американските избори. Вече цяла година се води титанична битка. Тръмп аха-аха да падне, но все не пада и отвръща с удари. Година и нещо след началото на тази битка резултатът в най-добрия случай е реми, май всъщност е 2:0 за президента. Защото Тръмп все още си е на поста, а директорът на ФБР Джеймс Коми е уволнен, зам.-директорът Андрю Макейб бе изваден на светло и обеща скоро да се пенсионира, а шефът на контрашпионажа, специалният агент Питър Стрoк, е компрометиран, понижен и отстранен от разследването срещу Тръмп. И не се знае дали ще оцелее. В крайна сметка Тръмп може да падне от коня, но и ФБР няма да е победител. Защото републиканските депутати в Конгреса постепенно се усетиха, че трябва да контраатакуват. Причините са три:

1. Ако оставят тайните служби да се разправят с президента, това нарушава цялата структура на властта. Ще се окаже, че ФБР стои над трите власти, включително и законодателната. Американските политици още не са свикнали с тази мисъл.

2. Самите те попаднаха под атаката на своите избиратели, че не са помогнали на Тръмп и са го оставили нарочно да потъне. Което до голяма степен е истина.

3. Ако не предприемат нещо, може самите те да изпаднат от парламента.

Тъй като Тръмп е пълен аутсайдер сред републиканците и на това отгоре люто обиди могъщата династия Буш, в началото републиканците нямаха никакво желание да го спасяват. Повечето го ненавиждат и до днес. Но вече е 2018 г. и до междинните избори през ноември остава много малко. Тогава ще бъдат преизбрани цялата Камара на представителите и една трета от Сената. Ако републиканците не отговорят на удара и оставят Тръмп да падне позорно, гарантирано ще изгубят много от мандатите си и ще минат в опозиция. В социологическите анкети рейтингът на Републиканската партия е катастрофален. Неотдавна тя загуби частичните избори за сенатор в щата Алабама – най-укрепеният републикански бункер падна в ръцете на врага. А само преди година Тръмп спечели Алабама с близо 20 пункта разлика. А щом падна дори Алабама, какво ще стане в другите щати и избирателни райони? Нещата може още по-радикално да се влошат, ако Комисията на специалния прокурор Робърт Мюлър обвини официално Тръмп за конспирация с Путин точно преди изборите. Ако няма доказателства, може да го подведе под отговорност за възпрепятстване на правосъдието. И край, Републиканската партия отива на кино.

БАВНОТО ОСЪЗНАВАНЕ НА РЕПУБЛИКАНЦИТЕ

Специалният прокурор Мюлър също е бивш директор на ФБР и близък приятел с уволнения директор на ФБР Коми. Когато Тръмп уволни Коми, министърът на правосъдието Джеф Сешънс се бе самоотстранил от разследването на руската връзка, тъй като преди това бе замесен в кампанията на Тръмп, следователно може да има конфликт на интереси. Заместникът му Рой Розентал назначи специалния Мюлър да продължи разследването, а той силно подплаши републиканците, като взе в екипа си все привърженици на демократите и дори близки сътрудници на династията Клинтън. Тръмп и неговото войнство се оказаха в капан. Но както казах по-горе, на враговете на Тръмп сред републиканците започна да им просветва. Ако Тръмп падне, ще го замести вицепрезидентът Пенс. Но срещу Пенс също има потенциални обвинения. Ако и той падне, идва ред на говорителя в Камарата на представителите. А от догодина той най-вероятно ще бъде демократ. Същата въртележка стана през 1973-1974 година. Тогава пръв бе отстранен вицепрезидентът Спиро Агню и мястото му бе заето от говорителя на Долната камара Джералд Форд. После бе свален и Никсън и Форд стана президент. Само че властта тогава си остана в републиканците, докато днес има сериозен риск да загубят наведнъж и двете камари в Конгреса, и президентството. Затова през есента републиканците се заеха да разнищват фактите за атаката срещу Тръмп и за потуленото следствие срещу Хилъри Клинтън. След месеци наред критика от своя лагер най-сетне Министерството на правосъдието поднови разследването на Хилъри по цели 4 възможни обвинения. Най-тежкото от тях е, че като държавен секретар е прилагала схемата „плащаш – играеш”, т.е. правела е услуги на тези, които са давали пари на фондацията „Клинтън” и лично на съпруга й Бил Клинтън. Има доста факти, които при добро желание могат да се приемат за доказателства. До вчера такова желание нямаше, но по случай новата година то се появи и работата тръгна.

ОТВЕТНИЯТ УДАР

След дълги усилия съпартийците на Тръмп успяха да се докопат до кореспонденция на специалния агент на ФБР Питър Стрoк с гаджето му Лиса Пейдж, юристка във ФБР, която също участва в екипа на Мюлър. Впрочем Едгар Хувър би ги уволнил на мига за тази връзка, дори и да бяха ергени. А те не са. След това Хувър би им блокирал достъпа към каквато и да било държавна служба. А днес те още не са уволнени – явно ФБР не е това, което беше. Есемесите на Строк бяха изискани от Комисията по разузнаването в Долната камара и след дълги разправии ФБР им предаде общо 375 послания, писани между март и декември 2016 година, когато течеше предизборната кампания и предварителното разследване на ФБР за имейлите на Хилъри. Това също бе водено от агента Строк. В тях лъсва, че мнението му за Тръмп е крайно отрицателно. Нарича го идиот, малоумник, перверзен тип и така нататък. На 15 август пише на любимата: „Хилъри трябва да спечели 100 000 000 на 0”, а по-късно добавя: „Бих искал да повярвам на варианта, който ти предложи в кабинета на Анди (зам.-директорът на ФБР Андрю Макейб), че няма начин Тръмп да бъде избран. Обаче ме е страх, че не можем да поемем такъв риск. Това е нещо като застрахователна полица за малко вероятния случай, че умираш, преди да навършиш 40”. От този есемес излиза, че ФБР е имало план да спре Тръмп. И че се е заело да помага на Хилъри още от самото начало на кампанията. В същото време специалният агент Питър Строк, който е и шеф на секцията за контрашпионаж във ФБР, е играл главната роля и в разследването за имейлите на Хилъри Клинтън, когато е заемала поста държавен секретар, и очевидно е потулил всичко. Напомням, че Хилъри бе разследвана за умишлено изнасяне на секретна информация в незащитени частни сървъри и лаптопи. В САЩ това е сериозно нарушение на закона. В окончателния доклад на ФБР лично Строк е задраскал израза „груба небрежност” (grossly negligent) и го е заменил с „изключително безгрижно” (extremely careless)”. Първото води до обвинение, а второто – до другарска забележка. В крайна сметка директорът на ФРБ Джеймс Коми даде пресконференция, на която съобщи, че Хилъри наистина е направила много груби нарушения, но няма основание срещу нея да се заведе дело. Както читателят си спомня, през януари миналата година излезе наяве досието „Тръмп” – доста съмнителен компромат, скалъпен от бившия агент на британската тайна служба МИ-5 Кристъфър Стийл. Тази фамилия означава „стомана” и съвпада с руското „Сталин”. Медиите го представиха като новия Джеймс Бонд. Но напоследък се разбра, че лични контакти с него е имал и споменатият по-горе специален агент във ФБР Строк.

НОВИЯТ ДЖЕЙМС БОНД ДОКАРВА ЗЛАТНИЯ ДЪЖД

Историята започва с това, че през септември 2015 г. фирмата за компромати „Фюжън джипиес” получава поръчка от едно дясно издание да събира мръсотия за кандидатите за републиканската президентска номинация. Парите идват от богат привърженик на сенатора Марко Рубио, който бе сред кандидатите. Но когато Рубио отпада, парите спират и „Фюжън” намира много по-щедър спонсор – Хилъри Клинтън. Фабриката за черен пиар получава около 20 милиона долара, за да продължи доброто дело, и от тях някъде около 2 милиона дава на пенсионирания британски агент Стийл, който минава за голям специалист по Русия. В миналото Стийл е водил разследванията за отровения в Лондон руски офицер Литвиненко и за корупцията във ФИФА, заради което цялото ръководство на футболната федерация изхвърчава. Така че руснаците добре го познават и уважават. Срещу парите на Хилъри, получени през „Фюжън”, Стийл произведе сборник от информации на непознати за самия него източници, от които излиза, че Тръмп е кукла на конци, а кукловодът е Путин. Държат го с компромати. Най-пикантният епизод е, че когато бил в Москва за конкурса „Мис Вселена”, Тръмп се настанил в хотелския апартамент, в който преди това бил настанен Барак Обама. И воден от неугасимата си спортна злоба, наел отборче проститутки и им платил да изпълнят така наречения „златен дъжд” (да уринират) върху кревата, който познава тялото на бившия президент. Естествено, руските служби заснели цялата оргия и с нея го държат за семейните бижута.

СЪДБАТА НА ДОСИЕТО

Някъде през юли 2016 г. Стийл предава доклада си на агент от ФБР в Рим, а през октомври 2016 г., месец преди изборите, го връчва на журналисти от най-известните американски медии. Те обаче го намират за крайно съмнителен и го прибират в чекмеджето. Чак през януари 2017 г. досието „Тръмп” бе публикувано от сайта със съмнителна репутация „Бъзфийд” и медиите отново го приеха като крайно съмнително, но дано се докаже, че е вярно. После стана ясно, че преди това досието на Стийл е връчено на все още президентстващия Барак Обама от директорите на трите разузнавателни агенции – ФБР, ЦРУ и АНС (Агенцията по национална сигурност). Нещо повече, американските тайни служби са посъветвали израелското разузнаване да не споделя никакви тайни с екипа на Тръмп, за да не изтекат към Кремъл. Вероятно същите указания са изпратени и на всички други съюзнически служби, но само израелците го изкараха наяве, защото вече знаеха, че Тръмп ще признае Йерусалим за столица. През март 2017 г. изпълняващият длъжността директор на ЦРУ Майкъл Морел призна, че цялото досие може да е „шменти капели”. Най-вероятно бившият агент Стийл няма и не може да има никакви сериозни информатори в Кремъл. Просто дал пари на свои познати и те платили на свои си тайни информатори, които, естествено, предоставили стоката. А може и да няма никакви тайни информатори, просто познатите да са прибрали парите и да са се отдали на творчество. Каквито и контакти да притежава Стийл в Русия, има 80 на сто вероятност те да работят за бившето КГБ. Ако не са, няма откъде да са информирани. А в тази страна на неограничените информационни възможности лесно се намират сериозни хора, които спокойно могат да докажат, че Майкъл Джаксън е внук на Ленин. Нищо чудно и самото бивше КГБ да е пратило своя противник за зелен хайвер.

РЕПУБЛИКАНЦИТЕ ПОДГОНВАТ СТИЙЛ И КЪРТИЦИТЕ

Когато досието удари вентилатора, Кристъфър Стийл потъна вдън земя. През лятото той излезе от нелегалност и двамата най-старши републиканци от Комисията по сигурността в Долната камара отскочиха до Лондон, за да поговорят с него, но той отказа да ги види. По късно с помощта на братските разузнавателни връзки го накараха да даде показания пред комисията на Робърт Мюлър, но какво е казал, все още е тайна. Излезе само, че държи на „досието” си. На 5 януари 2018 г. двама републиканци от Сенатската правна комисия отправиха искане до Министерството на правосъдието да започне криминално разследване срещу Стийл, защото вероятно е лъгал пред ФБР и пред комисията на Мюлър. Де факто това е разследване дали ФБР не е забъркано в незаконна конспирация срещу самия американски президент. Има много сериозни съмнения, тъкмо това съмнително „досие” става повод за ФБР да започне разследване за руската намеса в американските избори. Твърди се също така, че след като хората на Хилъри спират парите за „Фюжън джипиес”, ФБР предлага да поеме разноските. И може би наистина плаща. Всичко това все още е кълбо от заплатени тайни и интриги, които тепърва ще се разнищят и ще дадат сюжет за десетки книги… Веднъж изровили томахавката, републиканците от конгресните комисии все повече притискат ФБР да пропее. Очевидно задкулисната битка е на живот и смърт. Очертава се, че ако Тръмп падне, заедно с него ще пострада и Хилъри Клинтън, може даже да попадне зад решетките. Много е вероятно и цялото професионално ръководство на ФБР да бъде обезглавено. Пак тези дни генералният инспектор в Министерството на правосъдието започна проверка дали зам.-директорът на ФБР Андрю Макейб не е трябвало да се самоотстрани от разследването срещу Тръмп, тъй като имал семейни връзки с хората на Хилъри. Оказва се, че през 2015 г. съпругата на Макейб се е кандидатирала за сенатор в щата Вирджиния от Демократическата партия и е получила за целта над 700 хиляди долара от хората на Хилъри. Според американските традиции и закони в такъв случай би било редно Макейб да не участва нито в разследването на имейлите на Хилъри, нито в разследването на Мюлер за руската намеса и съучастието на Тръмп. Но вместо това той играе водещата роля. Очаква се докладът на генералния инспектор да излезе някъде през март и април, а Макейб ще гледа да се пенсионира предварително. Трябват му само още 2 месеца стаж, за да има правото на всички екстри. През последните 2-3 седмици лъснаха и греховете на двама висши служители в Министерството на правосъдието, които през цялото време подмолно са работили срещу Тръмп. Единият, Питър Кадзик, се оказа много близък с Джон Подеста, ръководител на кампанията на Хилъри. В същото време е бил и водеща фигура и в разследването на ФБР срещу имейлите на Клинтън. Очевидно е потулвал нещата. Вторият се казва Брус Ор, помощник на заместник-министъра. Жена му Нели Ор се оказва служител във фабриката за компромати „Фюжън джипиес”, която поръчва на британския агент Стийл за досието „Тръмп”. Нели се води експерт по Русия и явно тя е движила нещата. Покрай нея и самият Брус Ор се е срещал няколко пъти с британския агент Стийл. Напомням, че ФБР е под ръководството на Министерството на правосъдието и агентите работят в тясна връзка с правосъдните чиновници. И ето каква картина взе да се очертава. Вече няколко пъти стана дума за специалния агент от ФБР Питър Стрoк и неговите прословути любовни есемеси. От тях пък се разбра, че в кабинета на зам.-директора на ФБР e обсъждано как да се попречи на Тръмп да спечели изборите. В същото време същите хора разследват и оневиняват Хилъри и пак те се заемат да ровят под юргана на Тръмп. Още през юни-юли 2016 г. искат разрешение от Специализирания съд да подслушват офисите на Тръмп, но получават отказ. През октомври, месец преди изборите, Строк и Брус Ор се срещат с Кристъфър Стийл и внасят ново искане за подслушване. Този път и съдът им разрешава. Днес тези хора са обвинени от привържениците на Тръмп, че са получили съдебното разрешение чрез измама и фалшификация, която стъпва върху съмнителното руско досие на британския агент Стийл. А самото досие нищо чудно да е поръчано от Нели Ор, съпругата на висш служител в Министерството на правосъдието, със съучастието на агента от ФБР Питър Строк и платено с парите на Хилъри Клинтън. Много заплетено кълбо, но вече се разплита. Ако всичко това се докаже, то става дума за нов „Уотъргейт”. При това два пъти по-мащабен от първия, който доведе до оставката на Никсън. Този път може пак да падне президентът, но Дълбокото гърло в никакъв случай няма да мине метър. Будният читател вероятно си спомня, че някъде през март 2017 г. Тръмп пусна знаменития туит: „Ужасно! Току-що разбрах, че Обама е подслушвал „Тръмп Тауър” точно преди победата (на изборите). Нищо не е намерено. Това е маккартизъм!”. (Маккартизмът е ловът на вещици през 50-те години.) Следващият туит показва, че още тогава Тръмп е бил наясно с цялата завера: „Законно ли е действащ президент да подслушва президентската надпревара преди изборите? По-рано съдът му е отказал! НОВО ПАДЕНИЕ!”. В отговор медиите го изкараха пълен идиот, а Обама се закле в майка си и баща си, че няма такова нещо. Днес лъсна, че е лъгал. Или е лъгал, или не е знаел какви ги вършат неговите служители. Така че предстои много интересна година. До нейния край може да видим разкрития, които могат да доведат до импийчмънт на президента, обвинение срещу бившия президент и бившия държавен секретар и сериозна чистка в Министерството на правосъдието, ФБР и някои тайни служби. Остава само да се облегнем удобно във фотьойла и да се забавляваме.