Преди 35 години, на 23 март 1983 г., президентът Роналд Рейгън разкри, че подготвя космическа военна програма, Инициативата за стратегическа отбрана (Strategic Defense Initiative) за прехващане и унищожение на ракети и други бойни оръжия. Въпреки това съществуващата по онова време технология не е достатъчно напреднала, за да отговори на изискванията. Но времената се променят. Работата по този проект ще бъде възобновена. През януари руският външен министър Сергей Лавров обяви, че САЩ планират разполагането на оръжия в космоса. Това се оказа вярно.

Доналд Тръмп вярва, че космосът се превръща в „бойно поле”, както земята, въздухът и морето, насърчавайки създаването на космически сили наравно с останалите клонове на въоръжените сили. Това няма как да е просто импровизиран коментар.

Идеята се радва на силна подкрепа в Конгреса. Прокарването на такава инициатива ще подсили позицията на президента в момент, в който той най-много се нуждае от това. Някои законотворци казват, че силите могат да бъдат създадени като част от Военновъздушните сили на САЩ в период от 3 до 5 години. Президентът изложи своите възгледи на 13 март, но предложението предизвика смут сред военните командири и генерали. „Президентът е съсредоточен върху резултатите. Той приоритизира космоса, разпозна заплахите и темпото, с което те се разгръщат, и припозна космоса като бойно поле”, заяви Кенет Рапуано, помощник-секретар по въпросите на отбраната и глобалната сигурност.

Инициативата съвпада с наскоро публикуваната Стратегия за национална сигурност. Вече са направени някои първоначални стъпки. Зам.-министърът на отбраната Патрик Шанахан, главен съветник по въпросите, свързани с космоса, предостави на депутатите междинен доклад за предстоящите космически реформи този месец. Очаква се този доклад да бъде актуализиран на 1 август.

Няма съмнение, че изказването на Доналд Тръмп е предизвикано от речта на Путин от 1 март, в която разкри пред руските депутати някои детайли около новите оръжия на Русия. Балансът на силите по въздух, земя, море не се накланя в полза на Америка, но доминацията в космоса може да промени тази картина. В Съвместната визия 2020 г. (Joint Vision 2020) се заявява, че САЩ трябва да доминират и да контролират използването на космоса за военни цели.

Какво може да означава това на практика? Логично ли е да се предположи, че всички сателити, които принадлежат на военните и СТРАТКОМ ще функционират под ново командване? Няма съмнение, че структурата ще има силата, която имат проектите за хиперзвуково оръжие HTV-2 и AHW, както и тези за совалки Boeing X-37 и Dream Chaser. X-37 е летял по време на няколко секретни мисии в орбита, като е пренасял мистериозни товари. Били са тествани антисателитни оръжия. След като са преминати тестове по суша и по море, сега лазерната технология ще бъде преместена в космоса.

Договорът за космическо пространство от 1967 г. не налага ограничения на конвенционалните оръжия. Дипломатическите усилия за постигане на международно споразумение, регламентиращо космическите дейности, бяха отхвърлени от САЩ като неефективни. През 2014 г. Генералната асамблея на ООН прие резолюцията на Русия „Неразполагане първи на оръжие в открития космос”, която бе отхвърлена от Вашингтон. От своя страна, САЩ никога не са правили свои собствени инициативи в тази посока.

Така че САЩ искат да доминират в космоса. Ще се случи ли това? СССР спря много военни космически програми, които бързо могат да бъдат възстановени. Р-36орб бе всъщност третият етап от добре познатата междуконтинентална балистична ракета „Воевода” („Сатана”). Бойната ѝ глава може да бъде разположена в орбита и да остане там известно време, намалявайки само до няколко минути времето, необходимо за поразяване на която и да било цел на Земята. Оръжието дори е функционирало за кратък период от време. 

В миналото съществуват програми за създаване на космически платформи, в това число и такива, които използват ядрена енергия за захранване. Русия бе единствената страна, която успешно използва устройства за маневриране на обекти в космоса. В своята популярна реч за „новите оръжия”, президентът Путин спомена бойния блок „Авангард”, който лесно може да бъде преконфигуриран за мисии в космоса. През 1984 г. Русия стартира програма за създаване на антисателитната програма 79М6 „Контакт” като директен отговор на тестовете за антисателитената програма на САЩ. Системата носи модифициран изтребител МиГ-31Д на борда, който теоретично може да атакува до 24 сателита в период от 36 часа. „Контакт” никога не е бил използван, тъй като напрежението утихва и Москва постига споразумение с Вашингтон да прекрати програмата. Възможно е програмата бъде възкресена, което означава, че нито един американски сателит няма да остане невредим. Някои източници съобщават, че тя вече е възобновена. А почти всички съвременни американски системи са силно зависими от сателитите.

Организирането на дискусии с Русия за ограничаването на милитаризацията на космоса може да се окаже много по-евтино и по-надеждно средство за защита на националната сигурност на САЩ, отколкото да хвърлят ръкавицата на Русия. Много е вероятно САЩ да предизвикат съревнование, което няма да спечелят.

Автор: Аркадий Савицки

Източник: Strategic Culture

Превод: Десислава Пътева