Пирова победа за британските консерватори и неясно бъдеще пред премиера Тереза Мей

Изборите във Великобритания приключиха и победител е Консервативната партия на министър-председателя Тереза Мей. Добрите новини за първата жена начело на правителството в Лондон след Маргарет Тачър обаче свършват дотук. Окончателните данни още не са факт, но по всичко личи, че торите ще загубят мнозинството си в долната камара на британския парламент. Според последните данни от извадките консерваторите имат 308 места в 650-местния законодателен орган и няма да съберат нужните 326 депутатски позиции. Лейбъристите, водени от харизматичния си лидер Джереми Корбин, увеличават значително подкрепата си спрямо предишните избори и печелят 258 места.

„Сега, повече от всичко друго, тази страна има нужда от период на стабилност“, заяви веднага след оповестяването на първите резултати видимо разочарованата Тереза Мей. Атаките срещу Мей не закъсняха и позициите й вече са видимо разклатени. Консервативният народен представител Анна Субри призова Тереза Мей да „обмисли своята позиция“, а Джереми Корбин открито настоя тя да се оттегли от премиерския пост. „Мандатът, който тя получи означава загубени места за консерваторите, загубени гласове, загубена подкрепа и загубено доверие“, категоричен е лидерът на Лейбъристката партия.

След настъпилата политическа нестабилност във Великобритания последвана от Брекзит, Тереза Мей свика предсрочни парламентарни избори, надявайки се да стабилизира позициите си, въпреки че мандатът на правителството изтичаше през 2020 г. По това време социологическите проучвания показваха, че тя ще увеличи подкрепата си в британския парламент. Въпреки това електризираната до краен предел кампания на Джереми Корбин и вдъхновяващата много млади хора социалистическа платформа на лейбъристите обърнаха тенденцията. Вместо Тереза Мей да увеличи преднината си тя загуби подкрепа и е много вероятно да се раздели с поста си начело на страната.

„Може би най-очевидният извод е, че вероятността Великобритания да поиска отлагане на процеса по Брекзит се увеличава значително“, гласи анализ на голямата американска банка JPMorgan. Въпреки това напускането на ЕС за момента остава сигурно. В рамките на кампанията опозиционният лидер Джереми Корбин нееднократно се противопоставяше на европейската интеграция и критикуваше Европейския съюз като корпоративно, капиталистическо творение.