Голямата игра, която може да спаси света или да го затрие

Светът напоследък прилича на буре с барут, от което тръгва дълъг запалителен шнур и завършва на Храмовия хълм в Йерусалим – точно над Стената на плача. Достатъчно е там някой да си хвърли цигарата, за да пламне цялата световна мюсюлманска умма, 1,5 милиарда правоверни, от които минимум 10% са избухливо докачливи и вярват в джихада. Но щом Тръмп стана президент, ревностните израелтяни се възрадваха, че най-сетне ще могат да построят Третия храм на мястото на Храма на Соломон, построен през X век преди Христа, после разрушен, после пак изграден и пак разрушен от римляните в лето 70-о след Христа. Според тях най-сетне начело на световната империя е застанал лидер, който е решен да започне строителството. Но храмът няма как да се вдигне, без да се наруши светостта на мюсюлманското Благородно светилище, другото име на хълма, върху който днес се издигат Куполът на скалата и джамията Ал Акса. Това е третото най-свято място в исляма, а някои правоверни дори му дават сребърен медал след Мека и преди Медина. За евреите обаче е първото и може би единственото най-свято място, защото от тук Бог сътворил света, тук бил създаден Адам, тук в храма е стоял Кивотът, подвижният дом на Бога, който нацистите се опитват да отмъкнат във филма с Индиана Джоунс. Представете си каква мъка е да са завладели отново целия Израил, а точно тези най-свети 146 декара да са в ръцете на техните врагове. За християните мястото също е свято, макар че те поне нямат претенции да строят отгоре каквото и да било. Или може би малка сергийка за восъчни свещи? Не, засега да спи зло под камък. Важното за християните е, че тук Христос прогонва търговците, проповядва любовта към ближния и накрая пророкува, че храмът ще бъде съборен и от него няма да остане камък върху камък. Пророчеството се изпълнява, макар че напоследък бездуховните историци твърдят, че то е направено със задна дата от праучениците на Христос. Както виждате, статутът на този недвижим имот е много оплетен. Еврейските нотариални актове започват от X век преди Христа, докато претенциите на мюсюлманите започват едва от VII век след Христа, когато Мохамед от тук се възнася посред нощ към небето на гърба на вълшебен кон, наречен Барак. В чест на коня е именуван и предишният американски президент Барак Обама, който сякаш бе генетически моделиран, за да сдобри и сприятели Чичо Сам с мюсюлманите. Отначало наистина им стана симпатичен, но после и той ги разочарова, а съвсем накрая се оправда с ястребицата Хилъри.

Битката за този най-съкровен и най-избухлив имот на планетата бързо набира инерция. Това лято премиерът на Израел Бенямин Нетаняху имаше сериозни сблъсъци с ЮНЕСКО, с организациите на американските реформаторски и консервативни евреи, палестинските мюсюлмани и околните арабски държави заради стремежа си да превърне целия Йерусалим в свещен център на еврейското минало – „сърцето на народа, мястото, към което всеки се обръща, към което се стреми и се моли”. А статутът на Йерусалим де юре все още е интернационален. Тази година се навършиха точно 60 години от момента, в който Израел превзе териториите до реката Йордан, а още не може да получи нотариалния акт. Източен Йерусалим, където е Храмовият хълм, се води окупиран според международното право. Самият хълм пък е под юрисдикцията на йорданското вакъфство и там никой, който не се моли на Аллах и неговия пророк, не е поканен. Това бе причината и за хладните отношения на Нетаняху с Обама, който искаше да възстанови правата на палестинците и да раздели Йерусалим между две нации и религии, какъвто всъщност си е неговият статут според всички резолюции на ООН. Ако това остане, Третият храм ще бъде само една мечта.Тръмп направи рязък завой в сравнение със своя предшественик. За да завърти главите на евреите избиратели в САЩ, миналата година той обеща да премести американското посолство от Тел Авив в Йерусалим. Де факто Йерусалим отдавна е израелската столица, но светът още не я признава и си държи посолствата в Тел Авив. И ако САЩ поведат хорото, след тях ще тръгне цялото НАТО освен Турция може би. Уви, това обещание не се отплати, защото американските евреи гласуваха за Хилъри при съотношение 70:25. Но пък в Израел рейтингът на Тръмп тръгна нагоре неудържимо. Много важно е и това, че любимият зет на Тръмп, Джаред Къшнър, е дълбоко вярващ евреин. И както подобава на дълбоко вярващ евреин, също спекулира с недвижими имоти, а сега е затънал в дългове, от които може да го спаси само международното положение. Къшнър е специален съветник на президента с универсални функции, част от които е да върши работата на държавния секретар Рекс Тилърсън. Една от главните му задачи е да преговаря лично с Нетаняху. Тръмп е голям оптимист, че зет му ще постигне това, което десетки световни лидери не успяват десетилетия наред. След срещите с Нетаняху зет му вече е песимист, но никой не знае как точно са се пазарили. Израелските религиозни дейци също са обнадеждени. В началото на годината Синедрионът емоционално призова Тръмп и Путин да се обединят и да създадат условия за възстановяването на храма. И самият факт, че в Израел от 20 години съществува Синедрион, означава, че се възраждат старите религиозни практики отпреди бъдещият римски император Тит Флавий да разруши Йерусалим и да подложи на огън и меч бунтовните евреи, а оцелелите да се пръснат по целия свят.

Докато храмът е бил на мястото си, в него жреците са били нещо като касапи, постоянно са принасяли в жертва на Яхве хиляди глави рогат добитък, текли са реки от кръв. Но от 70 година след Христа евреите спират всякакви жертвоприношения. Религиозният им живот става само духовен, и то въз основа на „говоримата Тора”, която напълно се откъсва от Стария завет. Но Старият завет се завръща. Неотдавна в селището Мицпе Йерихон за пръв път от две хилядолетия се появи нов жертвеник за рогат добитък. Той е изграден с камъни от Юдейската пустиня, взети от място, където не е стъпвал човешки крак, и обработени без никакви железни сечива. Всички кaшер изисквания са възстановени от Института за храма, който също действа от 20 години. Институтът вече обучава бъдещите жреци за Третия храм, събрал е съответните религиозни мебели и съдове, назначил е дори главен жрец, а властите го финансират и лансират.

Но да се върнем на темата защо ортодоксалните евреи очакват помощ от двамата големи световни лидери. За Тръмп вече стана дума. Защо обаче Путин? Защото той даде някои сигнали, че е благосклонен към начинанието. Неотдавна Русия се оказа първата държава, която призна Йерусалим за столица на Израел. Освен това през 2012 г. Путин посети за трети път Йерусалим и посред нощ отиде при Стената на плача, първо застана в няколко минути мълчание, после каза личната си молитва, а накрая прочете няколко псалма от руско-еврейска молитвена книга. Един от публиката се провикна на руски: „Здравствуйте, президент Путин!”. Путин се ръкува с него и човекът му прочете кратка лекция за важността на Третия храм. Според ортодоксалния новинарски еврейски сайт Путин отговорил: „Точно това е причината, заради която дойдох тук – да се моля да се възстанови отново храмът”. Ето защо израелските равини възлагат такива надежди на двамата лидери. Равинът и професор Хилел Вайс, който е говорител на Синедриона, го обясни така: „Политическите условия днес, при които най-важните национални лидери в света подкрепят правото на евреите над Йерусалим като тяхно духовно наследство, е безпрецедентно… Това ще провали срамните резолюции на ЮНЕСКО, които са главната причина за растящия терор и насилие”. Кой знае, може би това е една от причините за проблемите на Ирина Бокова с председателството на ООН – тайните намерения за Третия храм, на които ЮНЕСКО пречи. Що се отнася до Путин, после той не отговори на писмото на Синедриона и замълча по темата. Може би, защото патриархът Кирил му е обяснил, че според православието Третият храм не е много желателен. По тази тема сред християнските църкви цари голям разкол. Най-ярките привърженици на храма са американските евангелисти. На изборите те застанаха твърдо зад Тръмп, макар че той едва ли е образец на благочестието. А и до преди две години одобряваше абортите. Евангелистите го предпочетоха дори пред втория републикански кандидат Тед Круз, чийто баща е виден евангелистки проповедник и активно се включи в кампанията на сина си. Това говори, че има договорки, които публично не са оповестени. Има някаква невидима пъпна връв. Когато Тръмп спечели изборите, членът на Кнесета Йехуда Глик, дългогодишен радетел за новия храм, веднага го покани да дойде в Йерусалим и да се изкачи на Храмовия хълм, не на Стената на плача, а отгоре, където бодигардовете на вакъфството гонят всякакви иноверци. Това би било невероятен световен скандал. Естествено, Тръмп не си позволи да стигне чак дотам, но все пак посети Стената на плача под хълма, изрече молитвите си и пъхна някакво листче в цепнатината. Това също е прецедент, досега никой действащ американски президент не го е правил, защото така негласно се нарушава международното право.

КАКЪВ ЛИ Е ИСТИНСКИЯТ ПЛАН В ГЛАВАТА НА ТРЪМП?

Загадка, обвита в енигма. От една страна, да одобри Третия храм е риск, който може да взриви света, а него самия да подложи на импийчмънт преждевременно. От друга, Тръмп е способен на всякакви неразумни рискове. Той е и най-хазартният милиардер на планетата, който превърна фалита в изкуство. Единственият, който успя да докара едно хазартно казино до банкрут. Смятате ли, че такъв човек ще се задоволи с едното банално президентство? Да се вгледаме в самата му личност. Каква е неговата ранна фиксация? Това е да си слага името върху монументални сгради – „Тръмп Тауър”, хотел „Тръмп”, университет „Тръмп”, телешко варено „Тръмп”… пардон, това не е сграда, но злите езици говорят, че симпатиите му към Путин се обясняват със светлата мечта да сложи направо на Червения площад един билдинг „Тръмп” и от горните му етажи да се вижда какво става зад стените на Кремъл. За тези апартаменти ЦРУ, МИ-6, Мосад и „Отворено общество” биха дали библейски пари! Но и това вече е ниска топка за лидера на една световна империя, който никога не се задоволява с постигнатото. От тук по-високата цел може да бъде само една – да влезе в Библията! Дали не е възможно да сложи името си върху Третия храм? Тогава ще се нареди до предишните строители – цар Соломон, цар Кир, и накрая президентът Тръмп. Представете си табелите. Естествено, че който има последната заслуга, заслужава най-голямата. Но дали евреите биха разрешили на един друговерец и плутократ да брандира техния храм със своето име? Въпрос на пазарлък, Тръмп има силни козове. При това вече имаме силен библейски прецедент. Както е известно, Соломоновият храм е съществувал 400 години и през 586 г. преди Христа е разрушен от вавилонците, а евреите са отведени в плен (спомняте си „Край реките вавилонски”, големия хит на музикалната група Boney M.). След 70 години плен персийският цар Кир връща евреите по домовете им и изгражда Втория храм, който оцелява 600 години, докато е разрушен от Тит Флавий. Тази обществена поръчка му е възложена лично от бог Яхве и това е предсказано от пророк Исая 150 години преди да се случи: „Който казвам за Кира: той е Мой пастир, и той ще изпълни всичката Ми воля и ще каже на Йерусалим: „ти ще бъдеш наново съграден!” и на храма: „ти ще бъдеш основан!”. (44:28) После събитието е описано от един от лидерите на завръщащите се от плен евреи, Ездра: „1. В първата година на персийския цар Кир, за да се изпълни словото Господне от устата на Йеремия, възбуди Господ духа на Кир, персийския цар, и той заповяда да прогласят по цялото му царство, устно и писмено: 2. Тъй говори Кир, цар персийски: Господ, Бог небесний, ми даде всички земни царства и ми заповяда да Му съградя дом в Йерусалим, що е в Юдея. 3. Който между всички вас е от Неговия народ – неговият Бог да бъде с него, – нека иде в Йерусалим, що е в Юдея, и да гради дом на Господа, Бога Израилев, на Оня Бог, който е в Йерусалим”. Та щом Вторият и най-дълговечен засега храм е дело на чужд цар и неверник, защо сега да не бъде Тръмп? Без Кир днес никой не би си спомнял за евреите и тяхното царство. Както личи от книгата на Ездра, по онова време Кир е получил в дар от Яхве всички земни царства. Много хора днес смятат, че Тръмп е получил в дар президентството, без да го е заслужил. Но кой знае, може би, както Барак Обама получи Нобеловата награда за предстоящи дела, може би Тръмп получи властта над световната империя заради това, което му предстои.

Тук плавно преминаваме от политиката в религията и накрая в мистиката, която тепърва също може да се окаже и религия, и политика. Знаменията за Тръмп като новия Кир се множат в нета като колорадски бръмбари сред екологически чиста нива. Ето например едно от тях, което силно ме впечатли, защото надхвърля възможностите на моя процесор. Нумеролог един е съставил Тръмповата „гематрия” – древен юдейски метод, който анализира числовите значения на буквите и думите. И какво се оказва?

■ Изписано на юдейски, името на Тръмп означавало „Месия, син на Давид”, тоест Соломон.
■ Освен това Тръмп е роден точно 700 дни преди Израел да стане нация.
■ Тръмп спечели президентските избори в деня, в който президентът Нетаняху навърши на поста си 7 години, 7 месеца и 7 дни.
■ На първия си пълен работен ден в Белия дом самият Тръмп навърши 70 години, 7 месеца и 7 дни.

Всичко това безспорно доказва, че Яхве е отредил на Тръмп да възстанови Соломоновия храм, за да подготви пътя за Месията, който според еврейските пророчества може да дойде едва след това. Има мистици, според които Тръмп може да се окаже самият Месия. Наистина според пророчествата той трябва да дойде отдалече, да бъде могъщ, да победи всички врагове, да завладее целия свят и да установи вечен мир. Откъде може да се появи подобен герой в наше време? Само от Белия дом. Но както казах по-горе, според православието този Месия, който ще дойде с Третия храм, всъщност ще бъде самият Антихрист. Първо трябва да дойде Антихристът, а едва след това, когато направи достатъчно поразии, Синът Божи ще слезе на земята и ще поведе армиите на доброто. Антихристът външно ще изглежда като благочестив пророк, но под маската му ще се крие Сатана. Делата му ще бъдат уж много хуманитарни, но всъщност ще докарат „мерзостта на запустението”, както пророк Данаил нарича това фалшиво благополучие. Запомнете тази култова фраза – мерзостта на запустението – и се огледайте дали ще я откриете наоколо. Някои православни мислители я виждат в еднополовите бракове, ужасите на постмодернизма, дрогата, наречена интернет, изчезването на парите и неизбежното постчовешко бъдеще.

Но възшествието на Антихриста е спряно благодарение на усилията на Удържащия – това е друга една мистична религиозна и политологическа фигура, която е въведена от апостол Павел. По негово време (I в. след Христа) се е смятало, че това е римският император. По аналогия по-късно бремето на Удържащия минава върху плещите на императора на Втория Рим – Византия. Но когато и Константинопол пада в ръцете на поганците, идва ред на Третия Рим – Москва. Щафетата се предава от Константинопол в Москва благодарение на наследницата на последния византийски император Мария Палеолог, която се омъжва за Иван Трети, дядото на Иван Грозни. Тя е запомнена като много мъдра и културна жена и не случайно нашите историци твърдят, че всъщност е българка и затова е толкова умна. От тук е лесно да направим извода, че и ние сме дали нещо на света, защото, след като царството ни е завладяно, нашата кръв е продължила да удържа Антихриста. Както и да е, някои модерни свети старци продължават генеалогията на Удържащия и накрая стигат до Путин. Виждаме как мистиката около Третия храм неразривно се преплита с политиката и властта през вековете и как тя може да мотивира съвременните хора за патриотичен подвиг. А подвиг ще е нужен, защото, щом се построи Третият храм, започва седемгодишно обратно броене, след три и половина години на земята слиза самият Исус Христос, повежда армиите на доброто срещу армиите за злото и накрая идва краят на времената. Един атеист напоследък също има основание да се страхува от края на времената, тоест от сянката на Третата световна война. И поне половината анализатори, коментатори и други говорещи глави вече се страхуват. На какво да вярваме в тези смутни времена? На политолозите или на мистиците? Отговорът на Паскал е, че е по-изгодно да вярваме в Светото писание, защото, ако сме атеисти, а на оня свят има Бог, попадаме право в ада. Ако сме верующи и живеем благочестиво, но се окаже, че сме се лъгали, а атеистите са били прави, на оня свят всички отиваме на едно и също място. Амин.