Обемът на търговията между Русия и Китай се е увеличил с повече от 20% през миналата година и продължава да нараства, заяви Ли Къцян, който бе преизбран за премиер на Китай. „Смятаме, че китайско-руското сътрудничество в бизнеса има огромен потенциал, който още не е използван изцяло. Търговският оборот между двете големите икономики в момента е около 80 милиарда доларa”, заяви министър-председателят по време на пресконференция в Пекин. Той е категоричен, че обемът на търговията скоро може да нарасне до 100 млрд. долара.

Министър-председателят заяви, че сегашното състояние на световния пазар на суровини и световната търговия като цяло има отрицателно въздействие върху търговското сътрудничество между двете страни. Но обемът на търговията между Русия и Китай се е увеличил с 20,8% на годишна база, достигайки 84,07 милиарда долара през 2017 година.

„Трябва да сме наясно, че нашите държави са най-големите съседни страни. Убеден съм, че стабилното развитие на отношенията и сътрудничеството с Русия е от полза както за двете страни, така и за целия свят”, каза той.

През 2017 г. китайският износ за Русия нарасна с 14,8% до 42,88 млрд. долара, ако се съди от данните на Генералната митническа администрация на Китай. Китайският внос на руски стоки се е увеличил с почти 28% до над 40 млрд. долара. Само през декември търговският оборот между двете страни възлиза на 8,13 млрд. долара.

Руският премиер Дмитрий Медведев заяви, че двете държави ще продължат да разширяват икономическото си сътрудничество и да правят още стъпки в посока увеличаването на обема на търговията до 200 милиарда долара през следващите години. Той добави, че се обмислят преференциални търговски правила между страните, което би увеличило използването на рублата и юана в населените места.

Двете държави създадоха Руско-китайски инвестиционен фонд на стойност 68 милиарда юана (над 10 милиарда долара), за да развият търговията, икономическите инвестиции и сътрудничеството в областта на науката.

Източник: RT