Американският президент Доналд Тръмп и севернокорейският лидер Ким Чен Ун са подписали документ, който ще доведе до „огромна промяна”. Това обявиха двамата лидери на съвместна пресконференция на 12 юни, след като проведоха среща на четири очи в Сингапур.

Не се разкриват никакви детайли от подписания документ. Американският президент обаче обяви, че ще даде нарочна пресконференция по този въпрос по-късно днес.

„Установихме много специална връзка”, заяви Тръмп и се зарече да започне процеса „много, много бързо”, без да уточнява конкретно какво предстои да се случи.

„Днес проведохме историческа среща, на която решихме да оставим миналото зад гърба си и ще подпишем исторически документ. Светът ще стане свидетел на забележителна промяна”, коментира севернокорейският лидер Ким Чен Ун. Според Тръмп Корейският полуостров „ще бъде много различен от това, което е бил в миналото”.

Тръмп и Ким Чен Ун се срещнаха за първи път на четири очи днес, 12 юни. Двете страни твърдят, че са обсъдили начините да бъде приключено ядреното разоръжаване на Корейския полуостров, както и деескалацията на напрежението между САЩ и Северна Корея, причинена от стремежа на Америка да накара Пхенян да се откаже от ядрената си програма и балистичните си ракети.