Дни преди началото на срещата на лидерите на най-развитите държави в Биариц американският президент Тръмп каза, че е добре да се помисли за връщането към формата Г-8 с участието на Русия. Да припомним, че Руската федерация се присъедини към този клуб  през 1997 г. В онзи период икономиката на страната бе всичко  друго, но не и добре работеща. И със сигурност страната не отговаряше на критериите, за да бъде приета в клуба на най-развитите държави. Само че тогавашното ръководство на Русия, начело с Борис Елцин, изпълняваше безпрекословно всичко, което  нареждаха западните партньори и членството в Г-8 беше нещо като морков, който трябваше да бъде подхвърлен на изпълнителните руснаци.

След като Владимир Путин стана президент, Русия престана да се вслушва така безропотно в чуждестранните нареждания. Нещо повече, Москва даде да се разбере достатъчно ясно, че отсега нататък ще се грижи преди всичко за своите интереси, а не за тези на западните партньори. Междувременно страната се отърси от Елциновото безвремие, подобри икономическите си показатели, а стандартът на живот на обикновените хора стана много по-добър в сравнение с 90-те години. Колективният Запад обаче не забелязваше или се правеше, че не забелязва тези важни промени. И продължаваше да се  отнася с Русия така, както по премето на Елцин, т.е. като с провалена държава.

В края на 2013 г. с активното участие на чуждестранните партньори в Киев беше организиран Майдан, чиято осовна цел бе генералното откъсване на Украйна от руската орбита. След свалянето на правителството на тогавашния украински президент Янукович, явно във Вашингтон и други западни столици решиха, че работата е свършена и че Русия няма друг изход, освен да преглътне това поражение. Предвиждаше се още изгонването на руския флот от Севастопол и изграждането на американски бази там. Нали се сещате, че Съединените щати за нищо на света не биха позволилили да има руски бази в Канада. Или в Мексико. Кой знае защо обаче те смятаха, че е нещо напълно естествено да си направят бази току на руската граница. И бяха силно изненадани, когато Русия не позволи това. В Крим беше организиран референдум, на който хората поискаха полуостровът да се върне в състава на Руската федерация. След това Западът реши да накаже Русия за неподчинението, наложи й санкции и я изключи от Г-8.

Днес Вашингтон иска тя да се върне там. Защо? Ами защото така или иначе е ясно, че без участието на Русия не може да бъде решен нито един глобален проблем, без значение дали става дума за Украйна, Сирия или Близкия Изток като цяло. Съвсем отделен е въпросът дали руската държава гори от желание да се присъедини към този формат. Работата е там, че Западът отдавна не е онзи неоспорим лидер в световната политика и икономика. Има и други центрове на власт. Китай, например, се развива прекрасно и без да е член на Г-7. Има живот, и то доста добър, и извън рамките на този клуб. Русия също показа, че се справя чудесно и без членство в него. Прогнозите, че подложена на санкции и международна изолация, страната бързо ще капитулира пред Западния натиск, се реализираха единствено в мокрите сънища на едноклетъчните русофоби. В реалността Русия се справя чудесно, а международна изолация изобщо не съществува. Москва обърна поглед на Изток и разбра, че тази посока е също толкова перспективна, колкото и западната. Разбира се, Русия може отново да стане част от Г-8. Ако реши, че това й е нужно.