Турците продължават методично да предизвикват руснаците в Сирия. Сирийските правителствени войски стартираха широкомащабна кампания за неутрализиране на джихадистите в провинцията Идлиб. И турската реакция не закъсня. Ердоган се закани, че в Идлиб скоро може да започне голяма турска военна операция срещу войските на Башар Асад. Това вероятно ще приключи с директен сблъсък с дислоцирания на сирийска територия руски военен контингент. Опитите за преговори между Москва и Анкара не доведоха до намаляване на напрежението. Турците получиха вербална подкрепа от страна на САЩ и НАТО, но стана ясно, че няма да бъдат подкрепени с военни средства. Турция не е нападната на своя територия от външен агресор. Няма повод да се задейства член 5-ти от Северноатлантическия договор. В момента Ердоган започва да наподобява на Саакашвили от началото на август 2008 г.

Парадоксално е, че Ердоган в своите неоосмански мечти възприема сирийската провинция Идлиб като турска територия. На сирийска земя легитимно е присъствието само на иранци и руснаци, които са официално поканени от правителството в Дамаск. След поредните откровени закани на Ердоган срещу Башар Асад последва ключово изявление от руска страна. Песков, говорител на Путин, известен с успокояващи, почти отстъпчиви и меки декларации, този път беше много твърд. Той обясни по следния начин турската офанзива в Идлиб: „Ако става въпрос за операция срещу терористичните сили в Идлиб, то тя е абсолютно в духа на споразуменията между Русия и Турция. Но ако става въпрос за операция срещу легитимните въоръжени сирийски сили, това ще бъде възможно най-лошият сценарий. Русия и Турция се договориха за процеса на деескалация в Идлиб, последният бастион на антиправителствените сили в Сирия. Съгласно договора от Сочи, Турция се ангажира да употреби своето влияние сред въоръжените групи, за да намали и накрая да спре атаките от територията на провинцията. Договорът бе приет като алтернатива на широкомащабна военна офанзива от страна на Дамаск, която според Анкара би провокирала сериозен поток от бежанци от Сирия към Турция“.

Песков добави: „Реално това не се случи. Ние бяхме доволни от договора сключен в Сочи преди повече от една година и удовлетворението ни бе взаимно. Но днес сме абсолютно недоволни след като терористични групи започнаха да атакуват от територията на Идлиб сирийските въоръжени сили и руските военни бази“. Песков заключи: „В този момент нашето удовлетворение приключи“.

След като терористи свалиха два сирийски хеликоптера в провинцията Идлиб, руски самолети нанесоха тежък удар на джихадистите. Руснаците подсказаха, че не са склонни в бъдеще да проявяват разбиране към техния „приятел“ Ердоган. Известният руски експерт Евгений Сатановский беше откровен. Той посъветва руснаците да се откажат тази година от летни почивки в Турция. А ако имат резервации, да ги анулират. До този момент търпението и спокойствието на руснаците се възприемаше като сила. Но ако Турция продължи да ескалира военното напрежение в Идлиб, а то остане само с вербален отговор от страна на руснаците, то това може да се превърне в смъртоносен знак за слабост. Нещата не вървят добре в Сирия.