ВМРО и „Атака“ се разграничиха от Валери Симеонов, протестиращи от БСП опитаха да внесат в Министерски съвет „оставката“ на Борисов

Със сутрешна поява в телевизионен ефир вицепремиерът Валери Симеонов успя да взриви собствената си коалиция „Обединени патриоти“ (ОП), а оттам да застраши и стабилността на управляващото мнозинство. „Парламентарната група на ОП се разграничава от грубите и недопустими нападки на Валери Симеонов срещу главата на най-голямата православна църква в света“, се казва в позиция на групата, приета с гласовете на депутатите от ВМРО и „Атака“. Те настояват вицепремиерът да поднесе извинения на руския патриарх за нанесените обиди. От партията на Симеонов – НФСБ, се разграничиха от коалиционните си партньори. „Ако продължат с тези декларации, нещата стават лоши“, коментира депутатът Валентин Касабов. Той и негови колеги напуснали стаята на групата, когато се обсъждала позицията.

Рано сутринта вицепремиерът нарече главата на Руската православна църква „второразрядно съветско ченге“ и „цигареният митрополит на Русия“. Коментарът на Симеонов бе по повод случилото се около визитата на патриарх Кирил, който гостува за националния ни празник 3 март, но заяви, че си тръгва огорчен заради недостатъчното уважение у нас към ролята на Русия в Освободителната война от 1878 г. Изявлението на Симеонов идва на фона на последвалия визитата на патриарха телефонен разговор между българския премиер Бойко Борисов и руския президент Владимир Путин. Според правителствената информационна служба, двамата са констатирали, че двустранният диалог се развива добре и се наблюдава напредък в отношенията в редица сфери на икономиката, в търговията и туризма. В този контекст думите на Симеонов звучат като открито предизвикателство срещу линията на премиера за успокояване на българо-руските отношения.

Междувременно опозиционни партии проведоха митинг пред Министерски съвет с искане за оставка на правителството заради сделката, с която доскоро неизвестната фирма „Интерком България“ на Гинка Върбакова от Пазарджик придобива електроразпределението в Западна България от чешката компания ЧЕЗ. В свикания от извънпарламентарните партии „Възраждане“ и „Българска пролет“ протест се включиха няколкостотин граждани, включително много симпатизанти на БСП, водени от председателката на партията Корнелия Нинова. Стигна се и до леки стълкновения с полицията при опита на протестиращи да влязат в сградата на МС, за да връчат „оставката“ на Борисов. Ораторите неколкократно обвиниха премиера, че стои зад Гинка от Пазарджик. В опит да се разграничи от подобни подозрения неотдавна Борисов обеща, че ще направи възможното държавата да си върне контролен дял от компанията.

Темата беше засегната и от вицепремиера Валери Симеонов в сутрешната му телевизионна изява. Според лидера на НФСБ, електроразпределението не е предприятие от стратегическо значение за националната сигурност и цялостното му изкупуване би било „връщане към комунизма и болшевизма“. Симеонов обвини „политическите чалгаджии от БСП“ в „ялови напъни по някакъв начин да разбъркат нещата в държавата“. Нещо, което самият той направи с въпросното си интервю. При това напънът му може и да не се окаже ялов, тъй като лидерът на „Атака“ Волен Сидеров вече се заканва в социалните мрежи, че ако вицепремиерът не се извини, този път ще бъде безкомпромисен.