Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа указа, с който се въвеждат вносни мита за стомана и алуминий в страната – 25% за стоманата и 10% за алуминия. На пресконференцията при подписването на документа президентът покани американски работници, които бурно аплодираха полагането на историческия подпис. По думите му вътрешното производство на Съединените щати е въпрос на национална сигурност. „Стоманата си е стомана. Без стомана няма държава” допълни той като накратко описа причините, които са довели до това повратно решение след десетилетия на безрезервна подкрепа за свободната търговия.

Налагането на защитни мита за вносна продукция в Америка е едно от ключовите послания в предизборната програма на Доналд Тръмп. Обещавайки да защити „забравените хора на Америка и да върне конкурентоспособността на някога доминиращата световните пазари индустрия на САЩ, Тръмп встъпва в остър конфликт с поддръжниците на глобализма и свободната търговия. От едната страна на барикадата застават протекционистите начело с търговския съветник Питър Наваро, които се обявяват за укрепване на американското индустриално производство като ключ за възраждането на Америка. Срещу тях застават глобалистите, прозиращи висша ценност зад свободната търговия. Представител на глобалисткото крило в екипа на Тръмп е бившият ръководител на инвестиционната банка Goldman Sachs Гари Кон, който буквално до вчера заемаше поста главен икономически съветник.

Наложените от Доналд Тръмп вносни мита за стомана и алуминий представляват важна победа за протекционистите срещу глобалистите в резултат на което Гари Кон беше принуден да признае поражението и да се оттегли от екипа на американския държавен глава. „Това е последнaтa среща на кабинета за Гари Кон, обяви Тръмп в деня на подписването на указа за новите мита – Той може да е глобалист, но аз пак го харесвам. Той наистина е глобалист, няма съмнение”, добави още американският президент. В последните месеци Кон усилено се съпротивлява срещу политиката на Тръмп, насочена към изпълнение на предизборната платформа, с което си навлече гнева на избирателите. Той беше сред гласовете в Белия дом, които допринесоха за смекчаването на тона спрямо търговската политика на Китай и настояваше за оставане на САЩ в Парижкото споразумение за климата. Гари Кон активно защитаваше споразуменията за свободна търговия като Транстихоокеанското партньорство и НАФТА. След оттеглянето му за поста главен икономически съветник се спряга името на протекциониста Питър Наваро. На фона на отстраняването на главният стратег на Белия дом Стив Банън и други представители на популисткото движение, извело Доналд Тръмп в Овалния кабинет, новите мита и оставката на Кон са важна победа за националистите.

Въвеждането на мита върху стоманата и алуминия е значима стъпка по пътя към завръщане към протекционистките обещания от предизборната платформа. При подписването на указа президентът обяви, че за момента тези тарифи няма да важат за Мексико и Канада. Това обаче няма да продължи дълго. С този жест администрацията цели да окаже натиск върху двата партньора на Вашингтон в договора за НАФТА. Северноамериканското споразумение за свободна търговия е новата цел на Белия дом. Както самият Доналд Тръмп обяви, предстоят важни преговори с двете съседни страни, които да адаптират споразумението към новия дух в Америка. „Ако не направим сделка тогава ще прекратим НАФТА”, категоричен е Тръмп.

Най-големият губещ от новите американски мита е Европейският съюз. Крупните износители на стомана като Германия ще понесат сериозни щети. Германският министър на икономиката Бригите Ципрас вече заяви, че ЕС трябва да даде решителен отговор и при всички положения да подаде жалба в Световната търговска организация. „Европейският съюз трябва да бъде изключен от въведените нови митнически тарифи”, заяви от своя страна еврокомисарят по търговията на ЕС Сесилия Малмстрьом, която се опитва да получи специални привилегии за Брюксел. Наред с ЕС сред засегнатите се очаква да бъдат други големи износители на стомана и алуминий като Южна Корея, Бразилия и Китай.

Междувременно стана ясно, че мнозинството американци твърдо подкрепят патриотичния дневен ред в икономическата политика на Доналд Тръмп. По данни на социологическо проучване, цитирано от сайта „Брайтбартоколо 83% от гражданите на САЩ заявяват, че подкрепят заявката на президента да поправи негативните търговски сделки и да постигне нови споразумения, които да отговарят на американските интереси. Протекционизмът на Доналд Тръмп е особено ярък при неговите републикански избиратели, 93% от които твърдят, че дават подкрепата си за подобни мерки.