Миналата седмица излязоха подробните резултати от проучването на Global Health Review, което изследва тенденциите на световното богатство и миграцията му за 2016 г. Според доклада през изминалата година 82 000 души с богатство по-голямо от 1 милион долара (без да се смятат притежателите на скъпи имоти) са избрали да се емигрират в друга държава. За 2015 г. броят им е 64 000.

За две последователни години двойката държави с най-много избягали богаташи се оформя от Франция и Китай, като за 2016 г. броят на напусналите двете страни е съответно 12 000 и 9 000. Изненадата в тазгодишната класация е Турция, която заема четвъртото място заедно с Индия. През 2015 г. напусналите страната милионери са едва 1000, докато за миналата година официалният им брой надвишава 6 000.  Причините за това увеличение вероятно се крият както в политическите, така и в икономическите проблеми на южната ни съседка.

Новите родини на милионерите

Според проучването на Global Health Review най-предпочитаният избор за нова родина от световните милионери е Австралия, като тя е предпочетена от общо 11 000 души. Тройката допълват още САЩ, Канада и Нова Зеландия. Всичко това показва, че в глобален план ЕС не е предпочитана дестинация за хората с възможности.

Какво ги кара да тръгнат?

Въпреки че не изследва подробно мотивите за емиграция на милионерите от всяка отделна страна, докладът обобщава причини като търсене на по-добро бъдеще за следващото поколение и тревога за личната безопасност. Казано накратко, хората с пари търсят сигурност в дългосрочен план. Към тези причини се добавят и предпочитания, свързани с климата, културата и езика.

Защо Турция е различна?

Предвид неочаквания ръст в броя на милионерите емигранти, Турция заслужава да бъде разгледана по-подробно. Не можем да не се запитаме дали зад тези резултати не стои една изключително напрегната политическа обстановка, която скоро може да ескалира?

Напускането на 6 000 изключително състоятелни граждани, както и техните семейства, се отразява сериозно върху икономиката на страната. Повечето от тях са бизнесмени, чиято икономическа дейност е от голямо значение за цели стопански сектори и региони. Тяхната емиграция е свързана както с изтичане на капитали, така и с изтичане на мозъци и ноу-хау за правенето на бизнес в специфичните пазарни условия на южната ни съседка. Като се има предвид срастването на икономика и политика в нашия регион, можем да съдим и за нарушените политически, икономически и човешки връзки през последната една година. Все пак според World Health Review емигриращите милионери търсят гаранции за сигурност в дългосрочен план.

Дестинациите на турските милионери

Що се отнася до въпроса за емиграция, турската средна и ниска класа традиционно изразява предпочитания към Германия, Холандия и Белгия, където има внушителни турски общности. Разбира се, там условията са получаване на гражданство са доста тежки за обикновените хора. Турските милионери обаче избират други страни за свой нов дом. Техният избор пада върху  Канада, Португалия, Испания, Гърция и… България. Вероятно нашата страна, както и Гърция, са предпочитани от по-скромните турски милионери. За България това може да значи свежи капитали и нови инвестиции. Според Агенцията по вписванията всеки месец се регистрират около 80 фирми с турска или смесена собственост. Традиционно турските инвестиции се разполагат в Южна България – Пловдив, Кърджали, Хасково, Димитровград.