В БСП текат някакви раздори, които все по-малко вълнуват широката публика. За да укрепи позициите си, разклатени от разпада на групата по интереси, която я изведе до лидерския пост, Корнелия Нинова свика пореден конгрес. Кой точно е номерът на конгреса и кое поредно негово заседание – тук сигурно и членовете на БСП вече се затрудняват. Думата „конгрес“ в социалистическата партия е на път да се обезцени точно толкова, колкото и „социалистическа“.

173 от 782 избрани делегати (или близо една четвърт от всички) дори не си правиха труда да се явят. Един от тях предпочете да играе публично шахмат в родния си град. Правилно! В шаха, ако си добър, можеш да бутнеш царицата дори с пешка. В БСП пешките се използват само за масовки по конгреси.

В дните преди форума от вътрешната опозиция се заканваха люто на Нинова. В крайна сметка оспориха само процедурно идеята ѝ как да се избира следващия лидер. От лобито на Нинова пък обявиха, че тя е спечелила поредната си лидерска битка. Всъщност спечели едно гласуване по дневния ред. Срещу нея нямаше никой. Честито! Колко стотин хиляди лева трябваше да похарчи БСП, за да препотвърди вече взето решение?

Конгресът обсъди бюджета. Похвално. Но това означава ли, че всяка година приемането на държавния бюджет ще се предшества от конгрес на БСП?

От партията се обявиха срещу плоския данък и за въвеждане на необлагаем минимум. Чудесно. Но нали това беше решено още на един от предишните редовни конгреси? Защо в БСП забравиха решението, когато писаха последната си предизборна платформа?

Беше обсъдено с тревога и европредседателството на България. Ако бях на мястото на делегатите, повече щях да се загрижа за положението на Партията на европейските социалисти (ПЕС). Впрочем конгресът номинира Сергей Станишев за пореден мандат начело на ПЕС. Отново – честито! Ама и това не беше ли също решено по-рано на пленум? Ако е нужно решението да се потвърждава всеки месец, защо не го подложат и на вътрешнопартиен референдум… А предвид състоянието на ПЕС не беше ли редно да се обсъдят и поне още няколко имена?

Всичко останало е още по-познато. Конгресът беше предшестван от призиви на Стефан Данаилов за сплотяване около лидера. Ламбо го прави всеки път, независимо кой е лидерът и кой е поредният номер на конгреса. АраЛамбене му е майката! С него обаче не може да се скрие действителното състояние на БСП дори пред тези, които проявяват само мимолетен интерес. Както коментират фейсбук-зевзеци – явно положението там е „Корнелий и владей“.