Найден Найденов, директор на дирекция „Реконструкции и модернизации” в АЕЦ „Козлодуй” и кандидат за депутат от ГЕРБ, е спипан от полицията, но инцидентът е потулен...

Един вече позабравен случай в атомната ни централа е на път отново да излезе на дневен ред, но с друг главен герой. Както е известно през месец юли началникът на отдел „Физическа защита” в АЕЦ „Козлодуй” Пешко Караджов бе уволнен от поста си след намесата на премиера и министъра на енергетиката. Похвално и правилно от морална гледна точка, но законите са над морала, дори и над премиера.

На 15.02.2017 г. началникът на отдел „Физическа защита” Пешко Караджов във видимо нетрезво състояние нахлува посред нощ в сградата на Районното управление на МВР и отправя заплахи към служител с пагон. Вместо да бъде арестуван и да му бъде повдигнато обвинение по чл. 1, ал. 2 на Указа за борба с дребното хулиганство

или защо не по чл. 325, ал. 1 или ал. 2 от Наказателния кодекс (ал. 1, Който извърши непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, се наказва за хулиганство с лишаване от свобода до две години или с пробация, както и с обществено порицание; ал. 2, Когато деянието е съпроводено със съпротива срещу орган на властта или представител на обществеността, изпълняващ задължения по опазване на обществения ред, или когато то по своето съдържание се отличава с изключителен цинизъм или дързост, наказанието е лишаване от свобода до пет години.), Пешко Караджов е изпратен по живо и здраво у дома. На следващия ден началникът на РУ на МВР все пак изпраща писмен доклад до изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй”, вероятно с намерението, че си е свършил работата или поне е „отбил топката”. Изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй” също не взема мерки, дори напротив, „съветва” Пешко Караджов да вземе дългосрочен отпуск по болест.

Но всичко това не е случайно. Над Пешко Караджов е „опънат” сериозен политически чадър – той е кум на сестрата на водача на листата на ГЕРБ за Враца Петя Аврамова.

Все пак отпускът по болест свършва и в началото на юни, разчитайки, че всичко е отшумяло, Пешко Караджов се връща на работа. Като предпазна мярка със заповед № НК-6/08.06.2017 г. изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй”, вероятно посъветван „от горе”, му налага наказание „забележка” за нарушение на трудовата дисциплина по чл. 126, т. 9 от Кодекса на труда. Няколко седмици по-късно полицаите от РУ на МВР в Козлодуй „вдигат шум”, който стига до ушите на премиера и по негово нареждане изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй” отменя своята заповед от 08.06.2017 г. и издава нова № НК-7/21.07.2017 г., с която налага най-тежкото наказание „уволнение”.

Следва обжалване на наложеното наказание от страна на Пешко Караджов и на 30.10.2017 г. Козлодуйският районен съд на основание чл. 344, ал. 1, т. 2, основавайки се на чл. 189, ал. 2 от Кодекса на труда, отменя заповед № НК-6/08.06.2017 год. на изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй” и възстановява на работа началника на отдел „Физическа защита”, като в допълнение осъжда АЕЦ „Козлодуй” да заплати обезщетение в размер на 15 823.50 лв. и още 1716.73 лв. признати разходи. Самата АЕЦ „Козлодуй” е осъдена да заплати разноските по делото и държавни такси в размер на 804.18 лв. 

Нямаше да припомняме този случай, ако ръководството на атомната ни централа си бе взело поука и бе предприело енергични действия за недопускане на подобни, уронващи престижа на АЕЦ „Козлодуй” действия. Почти веднага след уволнението на Пешко, друг ръководител от висок ранг бе уволнен след като бе хванат на работното място с недопустимо количество алкохол в кръвта. Без шум, без фанфари. Но месец по-късно неизвестно под чий натиск въпросният ръководител отново бе назначен на същото работно място. Следва друг случай, отново потулен…И така нататък, и така нататък.

Накрая се стига до следния инцидент. На 15.11.2017 г. в центъра на гр. Козлодуй в 22:10 часа в непосредствена близост до културния център на атомната централа съвместен патрул на две районни управления на МВР, работещи по предварително утвърден от областния директор на МВР план рег. № 288р-11490/09.11.2017 г. спират за рутинна проверка автомобил „Хюндай”, собственост на АЕЦ „Козлодуй” с рег. № ВР8030ВХ. Зад волана е Найден Милев Найденов, директор на дирекция „Реконструкции и модернизации” в АЕЦ. В хода на проверката водачът Найденов е във видимо неадекватно състояние и се „държи като началник”. Той отказва да му бъде извършена проверка за алкохол, отказва да подпише и талон за медицинско изследване рег. № 288р-11683/2017 г. Предизвиканите от поведението му полицаи съставят АУАН (акт за установяване на административно нарушение) серия „Д”, № 169595 по Закона за движение по пътищата. На следващия ден, съгласно установените правила в РУ на МВР Козлодуй, с писмо изх. № 288000-5645/16.11.2017 г. е уведомен изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй”. Уведомен е и министърът на енергетиката. Отново нищо. Случаят, макар и известен на цялата козлодуйска общественост, е умело потулен. Не е случайно.

Найден Найденов е един самозабравил се кандидат-депутат, който за малко не стана редовен депутат в 44-я парламент на България. Найден Найденов беше на 3-то място в листата на ГЕРБ Враца. Той е известен в АЕЦ „Козлодуй” и в гр. Козлодуй с факта, че се ползва с безрезервната подкрепа на кмета на града, на „местния” евродепутат и на поне един от настоящите депутати на България. (По непотвърдени данни полицаят направил акт на Найден Найденов вече е преместен „на друга работа”). Всеизвестно е, че Найден Найденов е скрит собственик на ресторант „Кестените” в гр. Козлодуй. Заведението е в непосредствена близост с най-голямата детска площадка в града. Детската площадка е „дарена” на общината от руската компания АО „Русатом Сервис” в знак на благодарност. Благодарността е насочена явно и към директора на дирекция „Реконструкции и модернизации” в АЕЦ „Козлодуй”, който е възложител на договорите АО „Русатом Сервис”. Найден Найденов е известен и с участието си в активни офшорни фирми, което, ако не бъде потулено, ще влезе в прокуратурата. Българските фирми на Найден Найденов са:

  1. „Дигтех” АД
  2. „Депро” ЕООД

Офшорната фирма, регистрирана на Британските Вирджински острови е:

  1. „Дигтех АД”

(разликата в наименованията е в местоположението на кавичките)

На снимката: Найден Найденов (в дъното) слуша приветствено слово на кмета на Козлодуй при откриването на дарената от АО „Русатом Сервис” детска площадка.