„Антируската кампания, започнала при администрация на Барак Обама, все още съществува в САЩ и се използва като инструмент в американската вътрешнополитическа борба”. Това заяви външният министър на Русия Сергей Лавров при съвместна пресконференция с неговия финландски колега Тимо Сойни в Порвоо в четвъртък, 4 май.

Според Лавров русофобията продължава да витае във въздуха в САЩ. „Ясно е, че тя съществува там и днес. Преди всичко, за да бъде направен опит русофобската карта да се използва във вътрешнополитическа борба в САЩ – включително от онези, които не успяха да приемат резултатите от изборите, които се проведоха в пълно съответствие с Конституцията на САЩ”, добави още руският топдипломат.

Москва отдавна бива обвинявана във „всички смъртни грехове”, а ситуацията граничи с „истерия”, каза Лавров и добави, че Конгресът на САЩ продължава да създава междуведомствени структури, за да разследва „руската заплаха”, но въпреки това досега не са предоставени доказателства, подкрепящи обвиненията срещу Русия. „Ако има факти, можем да ги обсъдим. Ако няма факти, ние възприемаме тази кампания като чиста пропаганда, насочена към постигането на цели, които не са приемливи”, каза Лавров.

Попитан за настоящите отношения между САЩ и Русия, Лавров заяви, че Москва се стреми да насърчава „нормалните, взаимноизгодни и прагматични връзки”. Този вид отношения могат да бъдат постигнати, когато двете страни покажат „взаимно уважение” и търсят „баланс при разглеждането на собствените си интереси”. В същото време Лавров отбеляза, че президентът Доналд Тръмп е демонстрирал своето намерение да се разграничи от антируската реторика по време на предизборната си кампания, а доказателство за това е и неотдавнашният му разговор с президента Путин.

В сряда, 3 май, директорът на ФБР Джеймс Коми, който отговаряше на въпроси по време на изслушване в Сената относно предполагаемото вмешателство на Русия в изборите, нарече Русия „най-голямата заплаха, за която и да е нация на Земята, като се имат предвид намеренията и възможностите им”. Белият дом бързо се разграничи от изявлението на Коми, а говорителят Шон Спайсър заяви, че това е „гледната точка на ФБР”. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков се въздържа от коментар, определяйки думите на неговия колега в Белия дом като достатъчни.

През април президентът Тръмп заяви, че американските отношения с Русия може би са на „най-ниското ниво досега" и че двете държави „изобщо не се разбират”. Изявлението дойде след среща на държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън с президента Путин в Москва. По време на нея обаче страните се съгласиха да създадат работна група за намиране на решения на „по-малки проблеми”, а по-късно да се съсредоточат върху по-големи казуси.

По време на телефонен разговор във вторник, 2 май, Путин и Тръмп стигнаха до съгласие за задълбочаването на сътрудничеството си за Сирия в опит да „създадат основа, която да спомогне за стартирането на истински мирен процес” в района. Путин и Тръмп са решили „да активират диалога между ръководителите на външните министерства на двете страни, които ще търсят варианти за гарантиране на това, че режимът за прекратяване на огъня ще се спазва, както и ще осигурят неговото стабилизиране и контрол”, се казва в изявление на уебсайта на Кремъл.

Източник: Russia Today